تازه های سایت
پربحث ترین اخبار
پربازدید ترین اخبار
کد خبر: ۳۵۵۱۷
تعداد بازدید: ۱۰۵۸
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۹
محققان دانشگاه تربیت مدرس نانوکپسول‌ های حاوی پپتیدهای زیست فعالی را با استفاده از منابع دریایی تولید کرده‌ اند که به گفته آنها این نانوکپسول‌ ها، طعم و بوی ناخوشایند پپتیدهای حاصل از ماهی را حذف کرده و پایداری و فعالیت ضداکسیدانی آنها را افزایش داده ‌است.
به گزارش مارین نیوز، آنتی اکسیدان‌ ها در سیستم‌ های غذایی و همچنین در بدن انسان نقش مهمی در کاهش فرآیندهای اکسیداتیو ایفا می‌ کنند؛ این در حالی است که استفاده از آنتی‌ اکسیدان‌ های مصنوعی مانند BHA،TBHQ، BHT و PG با توجه به عوارض جانبی نامطلوب آنها، محدود شده‌ است.
بر این اساس ماهی‌ها و سایر غذاهای دریایی یکی از منابع بالقوه و کاملا طبیعی آنتی اکسیدان (پپتیدهای ضداکسیدانی یا AOP) هستند.
در این راستا محققان دانشگاه تربیت مدرس از منابع دریایی، نانوکپسول‌ هایی حاوی پپتید زیست فعال به عنوان آنتی اکسیدان‌ های طبیعی تولید کردند.
استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی دانشگاه تربیت مدرس هدف از اجرای این طرح را سنتز نوعی نانوکپسول حاوی پپتید ضداکسیدانی (AOP) تخلیص شده از ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) ذکر کرد و گفت: این کار به منظور پوشاندن طعم، بهبود پایداری حرارتی و نیز ابقای فعالیت ضداکسیدانی این پپتیدها صورت گرفته است.
سید فخرالدین حسینی اضافه کرد: استفاده عملی از AOP ها، به عنوان یک کلاس جدید از آنتی اکسیدان‌ ها، با توجه به طعم تلخ ذاتی، زیست فراهمی پایین و تعاملات نامطلوب با غذا، تا حدی محدود شده ‌است. از طرفی آنتی ‌اکسیدان‌ های طبیعی حلالیت ضعیفی در آب دارند که این امر کاربردهای غذایی مبتنی بر آب را در آنها کاهش داده‌ است.
حسینی عدم پایداری این ترکیبات زیست فعال طبیعی را نقطه ‌ضعف این محصول غذایی عنوان کرد و یادآور ‌شد: نانوانکپسوله کردن این ترکیبات زیست فعال در نانو ذرات پلیمری، پراکندگی آنها در آب را میسر ساخت و از تجزیه آنها جلوگیری می‌کند. علاوه بر آن، سیستم‌ های نانو تحویلی استفاده از آنها را در مواد غذایی مبتنی بر آب، به منظور افزودن خواص درمانی از جمله اثرات ضداکسیدانی و ضدالتهابی را نیز میسر خواهد ساخت.
این محقق با بیان اینکه در این طرح از نانوذرات کیتوسان /TPP بر مبنای انعقاد یونی بین زیست پلیمر کیتوسان و سدیم تری پلی فسفات (TPP) برای انکپسوله کردن پپتیدها استفاده شد، اظهار کرد: ابقای فعالیت ضداکسیدانی، بهبود پایداری حرارتی و رهاسازی کنترل شده‌ پپتید زیست فعال با استفاده از نانو ذرات کیتوسان از مهمترین نتایج حاصل شده در این طرح بوده ‌است.
حسینی با اشاره به دلیل انتخاب ماهی کیلکا برای تولید این نانو کپسول توضیح داد: فراوان‌ترین گونه ماهی در دریای خزر، ماهی کیلکا (از خانواده شگ ماهیان، Clupeidae) است که میزان صید آن در سواحل جنوبی دریای خزر در سال 2012 به بیش از 24 هزار تن رسید. با این حال، متأسفانه به دلیل اندازه‌ کوچک و فساد پذیری بالا، تنها 4 درصد از کیلکای صید شده به مصرف انسانی رسیده و مابقی آن برای تولید پودر ماهی استفاده می‌شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: اما به کمک نتایج این طرح می‌توان میزان مصرف خوراکی و درمانی این گونه از ماهی را افزایش داد.
حسینی با بیان اینکه این طرح هم اکنون در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده، خاطر نشان کرد:  مطالعاتی جهت ارتقای آن در مقیاس پایلوت نیز صورت گرفته است و در عین حال، در صورت ارتقای طرح تا مقیاس صنعتی، قابلیت کاهش هزینه‌ های تمام شده تا حد زیادی وجود دارد.
این تحقیقات از سوی دکتر سید فخرالدین حسینی و دکتر مریم نیکخواه از اعضای هیأت علمی و محمدرضا سلیمانی دانش‌ آموخته مقطع کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی دانشگاه تربیت مدرس اجرایی شده و نتایج آن در International Journal of Biological Macromolecules با ضریب تأثیر 3.67 به چاپ رسیده‌ است.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر: