به گزارش بخش تحليلی مارین نیوز، در حالیكه مقام معظم رهبری در سال جاری با دو سفر به عسلویه و بندرعباس و بررسی فعالیتهای دریایی كشور، توجه خویش به این حوزه را نشان دادهاند و بر «جبران عقبماندگی طولانی در بخش دریا» تأكید كرده بودند؛ انتظار میرفت موضوع فعالیتهای دریایی و چالشهای كشور در این بخش از موضوعات مورد توجه وزرای ذیربط در دیدار با مقام معظم رهبری باشد.
با این حال، مسؤولان دولتی هیچ صحبتی در این بخش نداشتند و حتی در گزارش عملكرد خود از فعالیت وزارتخانههای تحت امرشان، هیچ اشارهای به فعالیتهای حوزه دریا نداشتند.
در این زمینه، وزیر صنعت، معدن و تجارت كه هم بعنوان دبیر شورایعالی صنایع دریایی متولی اصلی صنعت دریا در كشور محسوب میشود و هم، با حضور چندساله در وزارت بازرگانی با چالشهای ناشی از تحریمها بر روی صنعت حملونقل دریایی كشور آشنایی كامل دارد؛ حتی یك كلمه در این باب سخن نگفت.
دكتر مهدی غضنفری همچنین درباره پروژههای مهمی چون ساخت دكلهای حفاری دریایی كه به دستور مقام معظم رهبری در جریان سفر ایشان به عسلویه در دستور كار این وزارتخانه قرار گرفته؛ گزارشی ارائه نكرد.
این در حالی بود كه وی در مورد بخشهای معدن، خودروسازی، سیمان و ساخت سیلو گزارشهایی به مقام معظم رهبری ارائه داد.
خلیلیان، وزیر جهادکشاورزی، هم در گزارش مشروح خود در مورد بخشهای مختلف فعالیت این وزارتخانه، از ارائه آمار بخش شیلات خودداری كرد؛ این در حالی است كه میزان صید میگو و دیگر انواع آبزیان در سالهای اخیر كاهش داشته و امنیت صیادان كشور هم بر اثر دزدی دریایی به مخاطره افتاده است.
گزارش عملكرد علی نیكزاد، وزیر راه و شهرسازی، هم جالب توجه بود. وی كه ظاهرا هنوز در حال و هموای وزارت مسكن و شهرسازی به سرمیبرد؛ آماری درباره توسعه جادهها، راهسازی و «توسعه ١٠ برابری ناوگان هوایی و افزایش حجم ترانزیت کالاها» ارائه كرد؛ اما هیچ گزارشی درباب روند توسعه پروژههای دریایی و بندری نداد.
این در حالی است كه توسعه بنادر كشور (بویژه بنادر چابهار و جاسك) از اصلیترین مطالبات و موضوعات مورد تأكید مقام معظم رهبری در بخش دریایی در سالهای اخیر بوده است كه باید با هدف نزدیكترین شدن ایران به مبادی اقیانوسی و نیز بازنگاه داشتهشدن مسیر دریایی ایران در شرایط خاص تنگه هرمز، مورد توجه ویژه باشد.
در این میان، رستم قاسمی، وزیر نفت، شاید تنها كسی بود كه در بخش گزارش خود از میادین مشترك و از جمله پارس جنوبی، بهنوعی از فعالیتهای بخش دریا یاد كرد.
وی در سخنان خود به اشاره به بومیسازی طراحی و اجرای طرحهای وزارت نفت و ٥٢ میلیارد دلار سرمایهگذاری داخلی در فازهای قدیم و فازهای باقیمانده پارس جنوبی تأکید کرد: اهتمام برای افزایش استخراج از میادین مشترک با کشورهای همسایه از جمله برنامههای اصلی وزارت نفت است.
البته قاسمی هم، درباره موضوعات مهمی چون روند اكتشاف نفت ایران در دریای خزر و میادین نفتی خلیج فارس توضیحی نداد.
سكوت وزراي ذيربط بخش دريا در اين ديدار، در حالی صورت گرفت كه مسؤولان ارشد دولتی در همايشها و سمينارهای تخصصی دريايی همواره از كمتوجهی به حوزه دريا انتقاد میكنند و وعده توجه به اين بخش را به متخصصان و فعالان دريایی میدهند!