به گزارش خبرنگار مارین نیوز، محمود زیرکچیانزاده كه در دومین نشست خبری سیزدهمین همایش صنایع دریایی كه عصر دیروز به میزبانی شركت نفت فلات قاره ایران برگزار شد، سخن میگفت؛ از دریای عمان، خلیجفارس و دریایخزر به عنوان 3 پتانسیل استراتژیک اقتصادی یاد کرد و گفت: باید توسعه اقتصادی کشور بر مبنای دریامحور شکل بگیرد که در این صورت افقهای گستردهای پیش روی بخشهای مختلف صنعتی کشور حاصل میشود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با اعلام اینکه «در حال حاضر 60 درصد از ذخایر نفت خام ایران و 40 درصد از ذخایر گاز طبیعی ایران در خلیج فارس قرار گرفته است»، تصریح کرد: اعمال یک مدیریت یکپارچه در دریای خزر و خلیجفارس منجر به افزایش حجم ترانزیت و سوآپ نفت و گاز میشود؛ اما در شرایط فعلی هنوز از این پتانسیل جغرافیایی به طور مطلوب استفاده نمیشود.
وی با تأکید بر اینکه «باید عملیات استخراج، تولید، فرآورش و صادرات نفت و گاز ایران در دریا به صورت یکپارچه انجام شود»، گفت: اعمال فعالیتهای یکپارچه منجر به کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری شده؛ ضمن آنکه با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته همچون FLNG مزیتهای میتوان از این مزیتهای جغرافیایی و هیدروکربوری کشور در خلیجفارس، دریای عمان و دریای خزر استفاده کرد.
وی با یاد آوری اینکه «در شرایط فعلی ایران 15 میدان مشترک نفت و گاز در خلیجفارس با کشورهای همسایه دارد»، تأکید کرد: بیشترین میزان تولید نفت و گاز از میادین مشترک در خلیجفارس انجام میگیرد؛ ضمن آنکه فعالیتهای اکتشافی در دریای خزر برای شناسایی ذخایر جدید هیدروکربوری ادامه دارد.
زیرکچیانزاده با بیان اینکه «هیچ یک از کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس همچون عربستان، امارات، عمان و کویت به طور همزمان از دو مزیت در اختیار داشتن ذخایر نفت و گاز برخوردار نیستند»، گفت: اما ایران با در اختیار داشتن همزمان ذخایر نفت و گاز طبیعی بسترها و مزیتهای بالقوهای برای توسعه برخوردار بوده که باید با تدوین سیاستگذاری و استراتژیهای پایدار از این پتانسیلها استفاده کرد.
وی از نبود زیرساختها در بنادر و سواحل استانهای حاشیه خلیج فارس و دریای خزر بعنوان یک چالش پیشرو برای توسعه صنایع فراساحلی یاد کرد و افزود: باید با ایجاد یاردها و حوضچههای صنعتی، شرکتهای فعال پیمانکاری و فراساحلی صنایع نفت و گاز را در خلیج فارس و دریای عمان توسعه داد.
مدیرعامل شركت نفت فلات قاره ایران یکی از موضوعهای مهم در توسعه دریایی را قوانین و مقررات خواند و گفت: باید قوانین در این بخش متناسب با مزیتهای صنعت دریا، همچنین بحث گمرک در صنعت نفت و گاز اصلاح شود، ضمن آنکه سامانههای های بانکی که به سرمایهگذاری در صنعت نفت وارد میشوند، همچنان از سامانههای تعریف شده و جایگاه مناسبی برای این کار بیبهرهاند.
وی افزود: یکی از چالشهای ما برای حداکثرسازی، موضوع منابع انسانی است؛ چالشهای اصلی توسعه دریامحور و استفاده از مزیتهای دریا نیز موضوع منابع انسانی است.
زیركچیانزاده با بیان اینکه «برای توسعه میادین نفتی نیاز به یک سیاست، استراتژی و برنامه منابع انسانی داریم»، گفت: فاز دوم توسعه و تولید در خلیج فارس کلید خواهد خورد که برنامههای آن را شرکت نفت فلات قاره انجام داده است.
امضای بزرگترین قرارداد گازی ایران در خلیج فارس
وی در خصوص آخرین وضعیت توسعه بلوک نفت و گاز فارسی در خلیج فارس توضیح داد: در حال حاضر این بلوک از دو میدان نفت و گاز فرزاد A و B و نفتی بینالود تشکیل شده است که مطالعات اولیه نشان می دهد امکان تولید روزانه 1.1 تا 2.2 میلیارد فوت مکعب گاز از این میدان وجود دارد.
این مقام مسؤول با بیان اینکه «پیشبینی میشود تا پایان سال جاری قرارداد طرح توسعه میدان گازی فرزاد B امضاء شود»، تأکید کرد: همچنین به منظور شناسایی بیشتر مخزن عملیات لرزهنگاری سهبعدی در این بلوک آغاز شده است.
زیرکچیانزاده با یادآوری اینکه «امکان انتقال حدود 31 تریلیون فوت مکعب از ذخایر گازی این بلوک به جزایر سیری و قشم وجود دارد»، گفت: توسعه این میدان در دستور کار شرکت ملی نفت قرار دارد.
وی همچنین درباره آخرین وضعیت توسعه میادین گازی فروزA وB با یادآوری اینکه «تبدیل گاز به برق با توسعه این دو میدان گازی در دستور کار قرار گرفته است»، پیشبینی كرد با توسعه فاز اول این دو میدان گازی روزانه 3000 مگاوات و با توسعه فاز دوم آنها روزانه 6000 مگاوات برق تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه شود.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به آغاز عملیات لرزهنگاری سه بعدی این دو میدان گازی از حفاری نخستین چاه ارزیابی این میدان گازی در سال جاری خبر داد و افزود: همچنین طرح جامع توسعه این دو میدان گازی در حال تدوین بوده که پیشبینی میشود تا سه ماه آینده تدوین آن به پایان برسد.
ایجاد هاب جدید پتروشیمی در لاوان
وی همچنین از برنامهریزی برای افزایش تولید گاز در میدان لاوان و ایجاد واحدهای مختلف پتروشیمیایی در این منطقه از خلیج فارس خبر داد و افزود: امکان تولید حدود 3 میلیارد فوت مکعب گاز از میدان لاوان و مخازن گازی بلال و رشادت وجود دارد که امکان ایجاد یک واحد پتروشیمیایی را فراهم میکند.
افزایش 60 هزار بشکهای تولید نفت تا اسفندماه
زیرکچیانزاده درباره طرحهای افزایش تولید نفت ایران در خلیج فارس با بیان اینکه «تا پایان مهر ماه 20 هزار بشکه نفت با توسعه زودهنگام میادین نفتی رشادت، سلمان و افزایش تولید در میادین هنگام و سروش حاصل میشود»، گفت: همچنین از ابتدای سال جاری تاکنون با توسعه میادین ابوذر، بهرگان و هنگام 10 هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت در خلیج فارس افزوده شده است.
این مقام مسؤول با اعلام اینکه «تا اسفندماه امسال با تکمیل طرح توسعه میادین نفتی رشادت و هنگام 35 هزار بشکه دیگر به ظرفیت تولید نفت کشور در خلیج فارس افزوده میشود»، گفت: در مجموع پیشبینی میشود امسال 60 تا 65 هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت در خلیج فارس اضافه شود.
وی همچنین از اجرای طرحی به منظور جمع آوری 60 میلیون فوت مکعب گاز در میدان مشترک سلمان خبر داد و یادآور شد: با اجرای این طرح گازهایی که در مشعلها میسوزد، به داخل میدان تزریق میشود؛ به طوری که با اجرای این طرح GLP ضریب بازیافت از میدان سلمان افزایش مییابد.
ورود دو دكل دریایی جدید
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران همچنین از فعالیت همزمان 24 دستگاه دکل دریایی و جک آپ در منطقه خلیج فارس خبر داد و افزود: تا پایان مهرماه امسال 2 دو دستگاه دکل جدید دریایی به ناوگان حفاری ایران در خلیج فارس اضافه میشود؛ ضمن آنکه مناقصه برای اجاره یا خرید 5 دستگاه جک آپ دیگر در دستور کار قرار گرفته است.
زیرکچیانزاده با اشاره به ادامه توسعه و حفاری میدان گازی کیش در منطقه خلیج فارس، تأكید کرد: مطالعات اکتشافی برای شناسایی ذخایر جدید گاز طبیعی توسط مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در حال انجام است.