روزنامه فایننشال تایمز در شماره امروز خود در گزارشی به قلم یوشوا چافین نوشت: دولتهای اروپایی سعی دارند تلاش متوقفشدهای را با هدف خنثی کردن تلاشهای روسیه برای انتقال ذخایر عظیم گاز طبیعی آسیای میانه به اروپا از سر گیرند.
بنابراین گزارش، انتظار میرود در نشست وزرای اتحادیه اروپا درباره اقدامی جهت اعطای اختیار به بروکسل برای مذاکره درباره یک قرارداد خط لوله با آذربایجان و ترکمنستان توافق شود.
در صورت تصویب این طرح، اولین بار خواهد بود که 27 دولت عضو این اتحادیه به کمیسیون اروپا اختیار میدهند به نیابت از طرف آنها یک پیمان انرژی خارجی منعقد كند.
این واگذاری بیسابقه اختیار، جدیدترین نشانه از میزان نگرانی اتحادیه اروپا درباره اتکاء به روسیه است که حدود یک چهارم گاز آن را تأمین میکند.
این طرح نقطه عطفی در راهبرد اتحادیه اروپا در شکستن این وابستگی است و از دیرباز یکی از اولویتهای اصلی خوزه مانوئل باروسو، رئیس کمیسیون اروپا، بوده است. این کمیسیون طی دو سال مذاکراتی غیررسمی با ترکمنستان انجام داده به این امید که این کشور را به اختصاص بخشی از دخایر گازش به غرب متقاعد سازد.
این اقدام مستلزم احداث یک خط لوله در زیر دریای خزر به آذربایجان خواهد بود که قبلا به ارسال گاز به اروپا متعهد شده است.
تلاشهای قبلی برای برقراری ارتباط بین دو سوی خزر به علت مناقشات ارضی بین این دو کشور آسیای میانه و نیز مخالفتهای روسیه ناکام مانده است.
اعضای اتحادیه اروپا که به طور سنتی قراردادهای خاص خودشان را با کرملین و دیگر صادرکنندگان انرژی داشتهاند، همواره از واگذاری اختیار به بروکسل در خصوص سیاست انرژی نگران بودهاند؛ اما به نظر میرسد اکنون به منظور نشان دادن تعهد اروپا به مشارکت نزدیکتر با ترکمنستان که روسیه و چین نیز سعی در جلب همکاری آن دارند، مایل به چنین اقدامی هستند.