کد خبر: ۱۰۶۷۰
تعداد بازدید: ۳۲۲
تاریخ انتشار: ۲۳ شهريور ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰

سرمایه‌گذاری سنگین آمریكا، اسرائیل و اعراب برای كسب جایگاه خاویار ایران

رئیس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی گیلان گفت: میزان برداشت ذخایر خاویار ایران از 350 تن در سال 64 به کاهش چشمگیر سه تن در حال حاضر رسیده است.

 به گزارش مارین نیوز، محمود بهمنی در جمع خبرنگاران در مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی گیلان افزود: در سال‌های اخیر با روند شدید روبه کاهش و به عبارتی مرحله بحران و انقراض این ذخایر ارزشمند از آبزیان در دریای خزر، مواجه شده‌ایم که دلایل متعددی را بر آن متصورند.

وی درعین‌حال اعلام كرد: امروزه کشورهای اروپایی و چین، آمریکا، اسرائیل، کشورهای منطقه کارائیب نظیر اروگوئه و کشورهای عربی بویژه امارات متحده عربی و... سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی را در زمینه پرورش و تولید خاویار پرورشی با هدف جایگزینی و حذف برند خاویار ایرانی و در دست گرفتن بازار جهانی خاویار با ورود حجم عظیم خاویار پرورشی در آینده بسیار نزدیک، به انجام رسانده‌اند.

وی گفت: این در حالی است که هنوز سازوکار تولید تجاری خاویار در کشورمان عملیاتی نشده و در مراحل ابتدایی و پایلوت سیر می‌کند.

بهمنی با اشاره به اینکه «تاریخچه خاویار با دریای خزر و به نام ایران رقم خورده و برند لوکس خاویار جهان است»، افزود: از سال 73 با آغاز فعالیت‌های تحقیقاتی مرتبط با تأسیس انستیتو تحقیقات بین‌المللی ماهیان خاویاری فصل جدیدی در تحقیقات کاربردی مرتبط با این گونه‌های ارزشمند در کشور آغاز شد.

به گفته وی، با اجرای تعداد هشت طرح تحقیقاتی هدفمند مصوب مؤسسه تحقیقات شیلات ایران در یک دوره زمانی 14 ساله بسته علمی مولدسازی گونه‌های مختلف تاس‌ماهیان در شرایط پرورشی در کشور تهیه شد.

رئیس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی گیلان افزود: حاصل این طرح‌ها، کسب تعداد پنج فقره گواهینامه، ثبت اختراع از سازمان ثبت مالکیت معنوی کشور، چندین مرحله انتخاب پژوهشگر برتر در سطح ملی و نیز بین‌المللی و چاپ مقالات متعدد علمی‌ پژوهشی در مجلات معتبر و کنفرانس‌های علمی داخل و خارج کشور و نیز اخذ تقدیرنامه از سوی بخش‌های پژوهشی و اجرایی کشور شد.

بهمنی با تأكید بر اینکه «در سال 64 میزان برداشت خاویار ایران 350 تن بود»، خاطرنشان کرد: پس از عواملی نظیر فروپاشی شوری سابق، ورود آلاینده‌ها به دریاچه خزر و از بین رفتن بستر طبیعی تخم‌ریزی ماهیان خاویاری، ذخایر ماهیان در خطر کاهش قرار گرفت به طوری که در حال حاضر به سه تن رسیده است.

وی اعلام كرد: براساس ارزیابی متخصصان انستیتو شیلات ایران ذخایر ماهیان خاویاری تا سال 1404 به صفر خواهد رسید.

این كارشناس با اشاره به اینکه «معمولا از 10 تا 12 درصد وزن ماهیان خاویاری وحشی، خاویار استحصال می‌شود»، گفت: توانستیم این میزان را در پرورشی‌ها به بیش از 17 درصد برسانیم.

بهمنی با اشاره به اجرای طرح کاهش سن بلوغ در ماهیان توسط بخش تحقیقات مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، متذکر شد: ماهیان خاویاری نظیر فیل‌ماهی و بلوگا در سن 17 تا 20 سالگی بالغ می‌شوند که با ایجاد شرایط فیزیولوژی خاص این سن بلوغ به نصف رسیده است.

به گفته وی، در فیل‌ماهی جنس نر این سن به شش سال و در ماده به 8 تا 9 سال رسید و در ازون برون از 8 تا 12 سالگی به چهار تا پنج سالگی کاهش یافت.

نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
محمد عیقرلو
|
Russian Federation
|
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۲۴
0
0
  با سلام لطفا بفرما یید خاویار یعنی چی.خوردنی -پوشیدنی -افسانست.....
ارسال نظر