کد خبر: ۱۰۷۰۵
تعداد بازدید: ۳۵۹
تاریخ انتشار: ۲۸ شهريور ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰

نفت پارس جنوبی هم سهم قطر می‌شود؟

با گذشت 7 سال از امضای قرارداد توسعه لایه نفتی پارس جنوبی و با وجود برداشت روزانه 450 هزار بشکه‌ای نفت توسط قطر، توسعه این میدان مشترک نفتی ایران با بیشترین میزان تأخیر در حال انجام است.

با گذشت نزدیک به هفت سال از امضای قرارداد طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی نه تنها تولید نفت از این میدان مشترک نفتی در خلیج فارس توسط ایران آغاز نشده بلکه پیشرفت اجرایی این پروژه به نیمه هم نرسیده است.

هم‌اکنون با وجود صفر ماندن سهم ایران در برداشت نفت از این حوزه مشترک هیدروکربوری، شریک قطری همچون فازهای گازی پارس جنوبی در این میدان نفتی هم، برداشت قابل توجه نفت خام داشته است.
 
آمارهای رسمی نشان می‌دهد که در شرایط فعلی قطر در نیمه‌مشترک لایه نفتی پارس جنوبی (میدان الشاهین) به طور متوسط روزانه 450 هزار بشکه نفت خام استخراج می‌کند و پیش‌بینی می‌شود تا سال آینده میلادی با تکمیل برخی از مراحل توسعه‌ای، برداشت این همسایه از لایه‌های نفتی پارس جنوبی به بیش از 500 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
 
تاکنون توسعه این میدان مشترک نفتی ایران با تأخیرهای متعددی روبرو بوده است و در آخرین اعلام رسمی توسط شرکت نفت و گاز پارس، قرار بود استخراج نفت تا تابستان سال 1389 آغاز شود، با این وجود هم‌اکنون توسعه این میدان دریایی با بیشترین تأخیر ممکن همراه است.
 
هدف از اجرای این طرح تولید روزانه 35 هزار بشکه نفت خام از ناحیه A میدان در فاز نخست و با حفاری هفت حلقه چاه، طراحی، ساخت و نصب سکوی سرچاهی و اجاره و یا خرید شناور چندمنظوره FPSO  بوده است.
 
در سه سال گذشته شرکت نفت و گاز پارس با مطرح کردن این موضوع که لایه نفتی پارس جنوبی با کشور قطر مشترک نیست، تاحدودی توسعه این میدان مشترک نفتی را از اولویت خود خارج کرد که در نهایت با محرز شدن مشترک بودن بخش عمده‌ای از این میدان، توسعه آن بار دیگر در اولویت قرار گرفت.
 
پس از امضای قرارداد توسعه 35 ماهه میدان گازی پارس جنوبی، توسعه لایه نفتی این میدان مشترک همواره در سایه قرار گرفته؛ به طوریکه مسؤولان وزارت نفت همواره توسعه بخش گازی را بر بخش نفتی ترجیح داده‌اند.

کارشناسان اقتصادی معتقدند در صورت ادامه تأخیرها در توسعه و استخراج نفت از لایه مشترک نفتی پارس جنوبی و با توجه به برداشت گسترده طرف قطری، امکان دوفازه شدن میدان در سمت ایران و مهاجرت نفت به سمت قطر دور از انتظار نیست.
 
این درحالی است که پیشتر سایت خبری وزارت نفت اعلام کرده بود: پیش‌بینی می‌شود با توجه به شرایط مخزن لایه نفتی پارس جنوبی، تولید روزانه 35 هزار بشکه‌ای نفت برای مدت 6 ماه تحقق یابد و سپس تولید با شیب کاهشی تا 15 سال ادامه داشته باشد؛ به طوریکه در سال‌های پایانی تولید از لایه نفتی به روزانه 5000 بشکه کاهش یابد.
 
شرکت نفت: توقف توسعه لایه نفتی پارس جنوبی صحت ندارد
در این زمینه، عبدالمحمد دلپریش، مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی نفت ایران، با تأکید بر اینکه «طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی متوقف نشده است»، گفت: تاکنون برای توسعه این میدان 10 حفره در خلیج فارس حفاری شده كه به‌زودی با استقرار یک دستگاه دکل دریایی، تکمیل این حفره‌ها تا مخزن نفتی آغاز می‌شود.

این عضو هیأت مدیره شرکت ملی نفت همچنین از طراحی و ساخت تاپ ساید و پایه سکوی لایه نفتی پارس جنوبی خبر داد و افزود: با تکمیل ساخت، نصب و راه‌اندازی این سازه‌های دریایی امکان تکمیل حفاری 10 حفره این میدان مشترک در خلیج فارس فراهم می‌شود.

وی با اشاره به سفارش ساخت یک فروند کشتی FPSO (شناور فرآوری، تولید، ذخیره و تخلیه نفت)، تصریح کرد: سازنده خارجی قرار است تا 2 سال آینده این کشتی را به شرکت ملی نفت ایران تحویل دهد.

این مقام مسؤول تکمیل مراحل توسعه فاز اول لایه نفتی پارس جنوبی را در گروی ساخت و تحویل کشتی چندمنظوره FPSO عنوان کرد و یادآور شد: بر این اساس تا 2 سال آینده امکان استخراج نفت از این میدان مشترک فراهم نیست.

در حال حاضر نصب و راه‌اندازی جکت (پایه سکو) لایه نفتی پارس جنوبی در خلیج فارس به پایان رسیده و پیش‌بینی می‌شود در سالجاری عملیات تکمیل مراحل حفاری دریایی این میدان به پایان برسد.

پیش از این، شرکت ملی نفت ایران با کنار گذاشتن یک شرکت نفتی نروژ، قراداد 260 میلیون دلاری خرید کشتی FPSO را با یک شرکت چینی برای توسعه میدان مشترک لایه نفتی پارس جنوبی امضاء کرده بود.

قرارداد توسعه لایه نفتی میدان گازی پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت توسعه پترو ایران، بعنوان پیمانکار، در اسفند ۱۳۸۳و به مبلغ 255 میلیون دلار امضاء شده بود.

میدان نفتی پارس جنوبی در فاصله تقریبی 105 کیلومتری جنوب بندر عسلویه در خلیج فارس در مجاورت مرز مشترک آبی ایران و قطر قرار دارد.

منبع: خبرگزاری مهر

ارسال نظر