به گزارش خبرگزاری رویترز، این خط لوله انتقال گاز ۱۳۰۰ کیلومتر طول خواهد داشت و از خاک روسیه عبور نخواهد کرد. روسیه در حال حاضر حدود یک چهارم گاز مصرفی اتحادیه اروپا را تأمین میکند.
به اعتقاد کارشناسان انرژی، این خط لوله انتقال گاز وابستگی اروپا به روسیه را کاهش خواهد داد. روسیه از سوی اتحادیه اروپا متهم شده که از گاز بعنوان ابزاری سیاسی برای وارد کردن فشار به کشورها استفاده میکند.
تاکنون چهار طرح برای ساخت خط لوله انتقال گاز از منابع ساحلی دریای خزر از طریق ترکیه به اروپا ارائه شده است. طرح ارائه شده از سوی بریتیش پترولیوم رقیب خط لوله نابوکو خواهد بود.
خط لوله 3300 کیلومتری نابوکو برای مشتریان اروپایی جایگزینی مناسب برای بخشی از گاز صادراتی روسیه به اروپا خواهد بود. قرار است نابوکو گاز را از حوزه گازی دریای خزر و خاورمیانه به ترکیه و از آنجا به کشورهای اتحادیه اروپا منتقل کند.
طبق برنامه، قرار است این خط لوله گاز تا سال ۲۰۱۴ به بهرهبرداری برسد. پس از ساخت این خط لوله، نابوکو میتواند 31 میلیارد مترمکعب گاز را سالانه به اروپا منتقل کند. ایران، عراق، قزاقستان، ترکمستان و مصر بعنوان گزینههای احتمالی تأمین گاز مورد نیاز این خط لوله در درازمدت مطرح شدهاند.
روسیه در حال حاضر حدود 30 درصد نیازهای گاز اروپا را تأمین میکند؛ اما اختلال در صدور گاز به اروپا حساسیت اروپاییها در زمینه وابستگی به منابع انرژی روسیه را افزایش داده است. برای برخی از کشورهای اروپایی وابستگی به گاز روسیه نگرانکننده است.
شرکت بریتیش پترولیوم از نخستین شرکتهای نفتی خارجی بود که پس از سقوط اتحاد شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان به سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز این کشور اقدام کرده است.