کد خبر: ۱۰۸۶۳
تعداد بازدید: ۳۱۶
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰

بلاتكلیفی طرح توسعه میدان گازی كیش

وزیر نفت قرداد توسعه دومین میدان بزرگ گازی ایران را با پیمانكاران ایرانی لغو كرد تا اجرای طرح سرعت بیشتری گیرد، اما توسعه این میدان گازی به دلیل مشكلات مالی همچنان متوقف است.

میدان گازی کیش كه در جنوب جزیره کیش و در فاصله 30 کیلومتری شرق جزیره لاوان قرار دارد در سال 1384 با 66 تریلیون فوت مکعب ذخیره گاز درجا كشف شد.

حجم گاز قابل استحصال میدان كیش كه گفته می‌شود معادل 6 فاز پارس جنوبی است، 50 تریلیون فوت‌مکعب اعلام شده است. در واقع با تكمیل طرح، روزانه می‌توان سه میلیارد فوت مكعب گاز، 45هزار بشكه میعانات گازی و 2.9 میلیارد فوت‌مكعب گاز سبك از آن تولید كرد.

قرارداد 10 میلیارد دلاری توسعه میدان گازی كیش كه هفدهمین میدان گازی جهان از نظر ذخایر گازی نیز شناخته شده است، بهمن‌ 1388 میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های پتروپارس، سازه و جهان پارس با مدیریت بانک ملت امضاء شد، اما به دلیل تأمین نشدن منابع مالی مورد نیاز طرح توسعه میدان گازی كیش توسط بانك ملت و نبود تفاهم بر سر چگونگی اجرای طرح توسعه، 18 ماه توسعه این میدان متوقف شد تا اینكه وزیر نفت در مردادماه امسال در روزهای ابتدایی وزارت خود با لغو قرارداد كنسرسیوم ایرانی، اجرای طرح را به شركت مهندسی و توسعه نفت (متن) واگذار كرد.

با وجود كنار گذاشتن پیمانكاران ایرانی از طرح توسعه میدان گازی كیش، به نظر می‌رسد كه مشكل همچنان باقی است؛ چرا كه مشكل اصلی توسعه میدان گازی كیش تامین منابع مالی است.

طرح توسعه میدان گازی کیش با توجه به پراکندگی و گستردگی منطقه اجرا در خشکی و دریا و ظرفیت مخزن در سه فاز پیش‌بینی شده است.

فاز اول طرح توسعه میدان گازی كیش با هدف تولید یك میلیارد فوت مكعب گاز، تا سال 1388 حدود 20 درصد پیشرفت داشته است كه هزینه پیشرفت فیزیكی آن حدود 500میلیون دلار اعلام شده است.

با توجه به اینكه حفر چاه‌های فاز اول طرح توسعه میدان گازی كیش در اختیار پیمانكار قرار نگرفته بود، با وجود توقف پروژه تا اواخر امسال از 12حلقه چاه تولیدی فاز اول، شش حلقه چاه آن تا اواخر امسال آماده بهره‌برداری است.

همچنین، ساخت خط لوله طرح نیز توسط قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) انجام شده است، اما در این میان به دلیل حاضر نبودن پالایشگاه امكان تولید و انتقال گاز از این میدان وجود ندارد.

بر اساس برنامه، باید گاز استخراج شده از میدان كیش از طریق 13کیلومتر خط لوله زمینی و 17کیلومتر خط لوله دریایی به پالایشگاه گازی كه به همین منظور باید ساخته شود، منتقل و پس از فرآورش و تولید گاز سبک توسط 94کیلومتر خط لوله 56 اینچ به خط هفتم سراسری منتقل ‌شود.

همچنین، میعانات حاصل از فرآورش گاز نیز توسط یک رشته خط لوله دریایی به طول پنج کیلومتر به گوی شناور بارگیری (SBM) واقع در خلیج فارس جهت صادرات ارسال می‌شود.

با توجه به اینكه شش حلقه چاه دیگر فاز اول میدان كیش نیز تا شش ماه نخست سال 1391 حفر خواهد شد، باید هر چه سریع‌ترعلاوه بر اینكه برای گاز تولیدی میدان كیش چاره‌ای اندیشید می‌شود، برای تأمین منابع مالی این پروژه نیز اقدامی صورتی گیرد.

منبع: خبرگزاری ايسنا

ارسال نظر