کد خبر: ۱۱۴۱۱
تعداد بازدید: ۳۹۵
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰

کشف یک میدان گازی بزرگ در دریای خزر

وزیر نفت از کشف یک میدان گازی با ذخایر 50 تریلیون فوت‌مکعب گاز خبر داد.

به گزارش مارین نیوز، رستم قاسمی پیش از ظهر امروز در یک نشست خبری گفت: این میدان با فعالیت نیروهای صنعت نفت و با فناوری حفاری در آب‌های عمیق در عمق 700 متری دریای خزر و در منطقه مرزی کشف شده است.

وی گفت: در این میدان چند برابر میزان پیش‌بینی‌های قبلی گاز کشف شده است.

وزیر نفت افزود: در محلی که این مخزن قرار گرفته؛ عمق آب بیش از 700 متر است و تا امروز بیش از 2400 متر توانستیم عملیات حفاری انجام دهیم تا به مخزن برسیم.

رستم قاسمی تصریح کرد: این مخزن مشترک نیست و در انتهای بخش مرزی در آب‌های ایران قرار گرفته است.

وی درباره ظرفیت ذخایر موجود در این مخزن گفت: ظرفیت این مخزن گازی بیش از پیش‌بینی‌های انجام‌شده است و پیش از این سهم ایران در دریای خزر 11 تریلیون فوت‌مکعب گاز اعلام شده بود؛ این در حالی است که تنها در همین مخزن چند برابر گاز وجود دارد.

وزیر نفت تصریح کرد: این مخزن مشترک نیست و بلوک‌های دیگری هم هست که هم‌اکنون به دنبال اکتشاف آنها هستیم.

وی کشف این مخزن را از نظر بکارگیری فناوری‌های جدید مهم ارزیابی و تصریح کرد: دستیابی به فناوری اکتشاف و حفاری در آب‌های عمیق یکی از موضوع‌های مورد توجه در کشف این مخزن جدید است و هم‌اکنون کشورهای محدودی به این فناوری دست یافته‌اند.

قاسمی تصریح كرد: در خاورمیانه این فناوری وجود ندارد؛ این در حالی است که ایران در منطقه خاورمیانه دارای فناوری اکتشاف و حفاری در آب‌های عمیق است.

وی افزود: کشف این مخزن در دریای خزر که از نظر برخی ویژگی‌ها در مقایسه با خلیج فارس و دریای عمان بزرگ‌تر و پیچیده‌تر است با تکیه بر تلاش چند ساله متخصصان داخلی و مردان صنعت نفت انجام شد.

وی تصریح کرد: با کشف این مخزن منابع قابل توجهی به ذخایر کشور افزوده خواهد شد. همچنین، خبر خوشی برای ساکنان و مردمان شمال کشور است.

وزیر نفت در بخشی دیگر از این نشست خبری گفت: تلاش‌ها برای اکتشاف در خزر به سال‌های پیش از انقلاب برمی‌گردد و پس از انقلاب نیز اکتشاف در آب‌های عمیق در این دریاچه انجام شد که پس از پیگیری‌های بسیار بیش از 46 بلوک در این دریاچه شناسایی شد که عمده آنها در آب‌های عمیق هستند و بیش از 8 بلوک اصلی در این دریاچه مورد توجه قرار گرفته است.

قاسمی افزود: شرکت نفت خزر در سال‌های گذشته تأسیس شد تا اقدام‌های زیرساختی برای کشف مخازن جدید در دریای خزر از جمله در زمینه ساخت پایانه، اسکله و تأسیسات پشتیبانی انجام دهد.

وی تصریح کرد: علیرغم مطالعاتی که خارجی‌ها در دریای خزر برای کشف بلوک‌ها و مخازن انجام داده بودند؛ امروزه خوشبختانه بیش از آنچه پیش‌بینی شده بود تنها در یک بلوک به چند برابر آن دست یافتیم و با توجه به نشانه‌هایی که در بلوک حاضر است، حجم قابل توجهی از منابع هیدروکربوری به ظرفیت کشور افزوده خواهد شد.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه «خزر دریاچه صلح و آرامش برای همه همسایگان است»، با بی‌اثر خواندن تحریم‌ها گفت: در بخش پژوهش و فناوری با ساختار پژوهشی که تعریف شده و قطب‌بندی مراکز پژوهشی و دانشگاه‌ها گام‌های خوبی برای رفع نیازهای صنعت نفت برداشته شده و بیش از 800 پروژه پژوهشی و فناوری توسط مراکز پژوهشی داخل کشور در زمینه صنعت نفت در راستای نیازهای صنعت نفت در حال انجام است.

وی تصریح کرد: با اجرای این پروژه، دانش فنی مورد نیاز صنعت نفت توسط مراکز پژوهشی داخل کشور تامین خواهد شد.

بنابراین گزارش، سکوی حفاری نیمه‌شناور ایران – امیرکبیر، که فعالیت آن در دریای خزر منجر به کشف ذخایر جدید گاز برای کشور شده؛ می‌تواند درسطح آب به صورت نیمه‌شناور، عملیات حفاری را تا عمق ۱۰۳۰ متری سطح دریا و تا 6000 متری بستر دریا انجام دهد.

وزن این سکوی نیمه شناور، بدون متعلقات آن ۱۴ هزار تن است و با ادامه فعالیت آن، کار اکتشاف در آب‌های عمیق جنوب دریای خزر امکان‌پذیر است.

شرکت ملی نفت ایران مطالعات جامع و سیستماتیک دریای خزر و محدوده جنوبی آن را در سال‌های 79-1377 انجام داد و ضمن ایجاد بانک اطلاعاتی جامع شامل اطلاعات پایه لرزه‌نگاری و پتروفیزیکی، زمین‌شناسی ژئوشیمیائی کلیه اطلاعات فنی مورد نیاز فعالیت‌های اکتشافی اعم از اطلاعات لرزه‌نگاری کشورهای همسایه و اطلاعات مربوط به چاه‌های آنها تحصیل و با ادغام اطلاعات موجود ساحلی (11 هزار کیلومتر) و برداشت اطلاعات منطقه عمیق (10 هزار کیلومتر)، شبکه لرزه‌نگاری یکپارچه متصل به 30 چاه ایجاد کرد که بر اساس آن چهارچوب اصلی مطالعه ذخایر دریای خزر تشکیل شد.

این اطلاعات باضافه اطلاعات ماهواره‌ای دریا و اطلاعات حاصل از عملیات نمونه‌برداری از کف دریا و پایه مطالعات جامع زمین‌شناسی، ژئوفیزیکی و ژئوشیمیائی شد که نتایج درخشانی را به همراه داشت و نهایتا برای اولین بار تصویر جامعی از ساختارهای موجود در منطقه خزر جنوبی شناسایی شد که بر اساس آن 46 ساختار کوچک و بزرگ نفتی مشخص شده که از این میان تعداد 8 ساختار آن جزو ساختارهای بسیار خوب طبقه بندی شده است. تمامی این 8 ساختار در قسمت جنوبی و عمیق دریای خزر (بین 550 تا 800 متر ) واقع شده است.

ارسال نظر