محمد مهدی آخوندزاده در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا درباره اجلاس اخیر پنج کشور ساحلی دریای خزر درباره تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی این دریا گفت: قراردادهای 1921 و 1940 بین ایران و اتحاد جماهیر شوروی سابق همچنان از اعتبار خود برخوردار است و تا زمانی که درباره قرارداد جدیدی توافق نکنیم، ارجاع به همان دو قرارداد قبلی خواهد بود.
وی با بیان اینکه «هیچگاه بین ایران و شوروی سابق تعیین حدود و مرز در دریای خزر صورت نگرفت»، خاطرنشان کرد: مرزهای زمینی ایران و شوروی مشخص بود؛ اما با توجه به ملاحظات و روح قراردادهای 1921 و 1940 که دریای خزر را دریای ایران و شوروی میخواند، هر اتفاقی که بخواهد در حوزه این دریا رخ دهد، تلقی ما این است که تهران و مسکو به عنوان دو طرف این قراردادها باید از یک نسبت برابر برخوردار باشند.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه همچنین از برگزاری اجلاس سران پنج کشور ساحلی دریای خزر تا پایان سال جاری میلادی در مسکو خبر داد و افزود: منتظر اعلام نظر مسکو درباره زمان برگزاری این اجلاس هستیم.
مشاور رییس جمهوری در امور دریای خزر گفت: 16 سال است که موضوع تدوین کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در حال بررسی است و در نشست اخیر در تهران به این توافق مهم دست یافتیم که تغییراتی در شکل کار ایجاد کنیم تا سریع تر به نتیجه برسیم.
معاون وزیر امور خارجه در این رابطه توضیح داد در اجلاس تهران توافق شد که دیگر در هر جلسه بندهای توافق شده و توافق نشده رژیم حقوقی دریای خزر مرور نشود و به جای آن، تمرکز بر روی حل مسائل باقی مانده قرار گیرد.
اولین کشتی نظامی ایران در خزر از زمان نادرشاه
آخوندزاده همچنین با یادآوری به آب اندازی ناوشکن جماران-2 در آبهای دریای خزر تصریح کرد: این امر برای اولین بار در تاریخ ایران صورت میگیرد که ما ناوی در آبهای دریای خزر داشته باشیم. البته در زمان نادرشاه افشار اقداماتی صورت گرفت؛ اما متوقف شد.
معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه اظهار داشت: استراتژی ما در مورد دریای خزر این است که در ابتدا روابط کاملا دوستانه و نزدیکی با همه کشورهای ساحلی داشته باشیم و دوم، اجازه ندهیم نیروهای بیگانه در منطقه خزر حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه «حضور ما در دریای خزر نه تنها تهدیدی علیه هیچ کشوری نیست، بلکه پیام آور صلح و دوستی است»، تأکید کرد: پیشنهاد میکنیم نیروهای نظامیکشورها از مراکز یکدیگر بازدید داشته باشند و ما این موضوع را در دستور کار خودمان داریم.
مشاور رییس جمهوری در امور دریای خزر گفت: حضور نیروهای خارجی در دریای خزر هیچ دلیل و ضرورتی ندارد و کشورهای ساحلی نیز اجازه حضور آنها را نخواهند داد.
حفاری چاه دوم نفت در دریای خزر
آخوندزاده در ادامه این گفتوگو اظهار داشت: خوشبختانه سکوهای نفتی ما در دریای خزر به ثمر نشسته و برای اولین بار توانستهایم به نفت و گاز در این دریا دست پیدا کنیم و در حال حاضر نیز مشغول حفاری چاه دوم هستیم.
معاون وزیر امور خارجه به ظرفیتهای بالای دریای خزر برای همکاری و سرمایه گذاری کشورهای ساحلی اشاره و تأکید کرد: بیش از 60 کشتی تجاری ایرانی در دریای خزر فعال هستند و علاوه بر اینکه میخواهیم تعداد آنها را افزایش دهیم، میخواهیم کشتیهای سیاحتی و تفریحی را نیز تشویق به فعالیت در این دریا کنیم.
وی با بیان اینکه «ظرفیتهای دریای خزر میتواند امکان جدیدی را برای توسعه ایران فراهم کند»، خاطرنشان کرد: اولین اسکله خصوصی کشور در آستارا راه اندازی شده است.