کد خبر: ۱۶۲۸۸
تعداد بازدید: ۳۸۰
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰

از اسرائیل تا لبنان/ رؤیای گازی مدیترانه‏ای‏ها محقق می‏شود؟

پس از سال‏ها محرومیت کشورهای شرقی دریای مدیترانه از ذخایر نفت و گاز، به نظر می‏رسد حال با اکتشاف گاز در نواحی شرقی این دریا، باید شاهد افق‏های جدیدی باشیم که در دهه‏های آینده شرایط را در مدیترانه تغییرخواهد داد.

به گزارش پایگاه خبری اخبار جهان ترکیه، در سال‏های گذشته مناطق گازی قابل توجهی در دریای مدیترانه شناسایی شد،‌ این ذخایر تا حدی است که می‏تواند نقشه راهبردی منطقه را با تغییرات جدی مواجه سازد.

گزارش سال 2010 مرکز مطالعات جغرافیای سیاسی آمریکا نشان می‏دهد 122 تریلیون فوت مکعب (3455 میلیارد متر مکعب) گاز و یک میلیارد و 700 میلیون بشکه نفت در سواحل اسرائیل، نوار غزه، قبرس، سوریه و لبنان ذخیره شده است.

ارزش این انرژی عظیم برای همه کشورهای منطقه بویژه لبنان که از مشکل قطع پیاپی برق رنج می‏برد کاملا پیداست. ضمن اینکه بیروت مجبور است نیروگاه‏های برق خود را با سوخت گرانقیمت وارداتی اداره کند.

در چنین شرایط دشواری تحقیقات علمی‏ دسامبر گذشته در لبنان نشان داده این کشور دارای میدان بزرگی از گاز طبیعی (25 تریلیون فوت مکعب) است.

هر چند هنوز نمی‏توان با اعتماد درباره نتیجه این تحقیق سخن گفت؛ اما جبران باسیل، وزیر انرژی لبنان، با اعتماد به نفس بالایی از شرایط کشور در پس از استخراج گاز طبیعی سخن می‏گوید و حتی بیروت اسم شرکت‏هایی را که در اکتشافات گازی و نفتی این کشور حضور خواهند داشت، مشخص کرده است که در این فهرست نام شرکت‏های بزرگی چون اکسون موبیل، شل، شورون و توتال هم دیده می‏شود. ضمن اینکه به احتمال فراوان حفاری‏ها در لبنان در سال 2015 یا 2016 آغاز خواهد شد.

قبرس نیز از نظر اقتصادی با مشکلات فراوانی روبروست،‌ این کشور اخیرا با شرکت‏های مختلفی برای اکتشاف انرژی در محدوده جغرافیایی خود قرار داد امضاء کرده است.

در این میان، شرایط اسرائیل متفاوت است؛ زیرا از ماه گذشته موفق شد استخراج گاز از میدان جدید گازی با نام تامار را آغاز کند. میدان گازی تامار در سال 2009 کشف شده بود و بر اساس پیش بینی‏ها 10 تریلیون فوت مکعب گاز را در خود ذخیره کرده است. در نتیجه تا دهه‏های آینده می‏تواند نیاز داخلی اسرائیل را تأمین کند با این حال تل آویو در پی آن است تا میدان گازی لیویاتان را توسعه دهد.

گفته می‏شود میدان لیویاتان 18 تریلیون فوت مکعب گاز و چه بسا میزان قابل توجهی نفت را در خود جای داده است.

یوسی اپو، مدیر اجرایی شرکت گازی Delek Drilling در اسرائیل، می‏گوید: میدان گازی لیویاتان نه تنها اسرائیل را در ردیف طرف‏هایی قرار می‏دهد که بی نیاز از گاز خواهند بود؛ بلکه سبب می‏شود نام اسرائیل در ردیف صادرکنندگان گاز قرار بگیرد.

شرکت دلک دریلینگ و اونر اویل اکسپلوریشن در اسرائیل 31 درصد سهام میدان تامار و 45 درصد سهام میدان گازی لیویاتان را در اختیار دارند.

یوسی اپو، مجهز شدن اسرائیل به انرژی گاز و نفت را تنها یک فرصت اقتصادی نمی‏داند، بلکه معتقد است:‌ گاز طبیعی در اسرائیل ممکن است پلی برای ارتباط میان تل آویو با همسایگان باشد. در حال حاضر مذاکراتی را با تشکیلات خودگردان داشته‏ایم تا به آنان گاز بفروشیم، همچنین در پی مذاکره با اردن هستیم و در آینده نیز ممکن است صادرات به ترکیه و مصر را مدنظر داشته باشیم.

البته اکتشافات گاز در مدیترانه هنوز از ناحیه فنی با دشواری‏هایی روبروست، این مشکلات نمی‏تواند آنگونه که انتظار می‏رود امنیت انرژی را برای کشورهای حاشیه مدیترانه به همراه داشته باشد، مثلا اسرائیل و لبنان هنوز در وضعیت جنگی به سر می‏برند و اختلافات مرزی میان دو طرف چون گذشته وجود دارد.

کارول نخل، کارشناس انرژی در یکی از مراکز مطالعات اقتصادی انگلیس، می‏گوید: سرمایه‏گذاران حوزه نفت و گاز عادت دارند با خطرها دست و پنجه نرم کنند. به همین دلیل، با وجود چالش‏های فراوان به قراردادهای طولانی مدت تن می‏دهند. اما مشکل لبنان و اسرائیل چیز دیگری است.

وی می‏افزاید: لبنان و اسرائیل از نظر مرزی اختلاف دارند، مطالعات نشان می‏دهد میدان‏های گازی لبنان بیشتر در نواحی جنوبی این کشور قرار دارد و نواحی جنوبی نیز از مناطق مورد نزاع میان بیروت و تل آویو است در نتیجه این اختلاف می‏تواند چالشی در مسیر سرمایه گذاری خارجی در این منطقه از لبنان به شمار آید همانگونه که چالشی در مسیر تصمیم قاطع سیاسی برای پیشبرد اهداف اقتصادی بیروت در این منطقه خواهد بود.

این مشکل در شرایطی است که دولت لبنان نیز پس از استعفای ماه گذشته نخست وزیر، به دولتی موقت تبدیل شده است و دولت موقت نیز قدرت مانور قابل توجهی ندارد.

جنگ داخلی در سوریه مشکل دیگر در مدیترانه بویژه مشکلی در برابر لبنان است، این جنگ قدرت مانور لبنان را برای آغاز جدی اکتشافات به شدت محدود می‏کند، در کنار این مشکلات اختلافات سیاسی داخلی در لبنان نیز کار را برای بیروت دشوار کرد.

البته اختلافات سیاسی در اسرائیل را نیز نباید نادیده گرفت؛ ‌این مشکلات می‏تواند چالشی در مسیر تصمیم‏های اقتصادی تل آویو باشد.

تداوم جنگ در سوریه راه را برای بهره برداری دمشق از گازهای زیرزمینی بسته است، جنگ سبب شد تا این کشور از اندک نفتی که استخراج می‏کند باز بماند یا آنکه به دلیل تحریم توانایی صادرات نفت اندک خود را از دست بدهد، در چنین شرایطی اصلا نمی‏توان انتظار داشت سوریه در پی اکتشاف و حفاری در مدیترانه باشد.

در امتداد شرق به جنوب مدیترانه و در محدود جغرافیایی نوار غزه (سی کیلومتری سواحل فلسطین) نیز یک میدان گازی وجود دارد، تشکیلات خودگردان در سال 1999 به شرکت بریتیش گاز اجازه داده بود تا حفاری در این منطقه را آغاز کند؛ اما درگیری‏های فلسطین و اسرائیل مانع توسعه این میدان گازی شد و از سال 2007 که حماس بر نوار غزه مسلط شده؛ شرایط این میدان گازی پیچیده تر شده است.

به طور کلی، کشف گاز در مدیترانه افق جدیدی را در برابر این دریا قرار داده؛ اما دستیابی به این افق، با چالش‏هایی مواجه است که کار را برای یک یک کشورهای ساحل شرق مدیترانه دشوار می‏کند.

ارسال نظر