اکبر ترکان درباره روند سرمایهگذاری در طرح توسعه فازهای پارس جنوبی بویژه از آغاز برنامه پنجم توسعه تاکنون، به خبرگزاری مهر گفت: از ابتدای برنامه پنجم توسعه تاکنون بیش از ۴۶ میلیارد دلار حسب آمارهای منتشر شده توسط شرکت ملی نفت ایران در پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است.
این کارشناس اقتصاد انرژی با اعلام اینکه «متناسب با شرایط امضای قرارداد فازهای پارس جنوبی بویژه فازهای ۳۵ ماهه این میدان مشترک ارزش سرمایهگذاری هر دو فاز استاندارد حدود ۴.۵ میلیارد دلار است»، تصریح کرد: بر این اساس برای راهاندازی و بهرهبرداری نهایی از ۱۰ فاز جدید در قالب طرحهای ۳۵ ماهه باید حدود ۲۲.۵ تا ۲۳ میلیارد دلار منابع مالی و اعتباری در پارس جنوبی هزینه میشده است.
مدیرعامل اسبق شرکت نفت و گاز پارس با تأکید بر اینکه «حجم کل قراردادهای پنج فاز قدیمیاین میدان مشترک گازی شامل طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی حدود ۱۷ میلیارد دلار است»، اظهار داشت: از این رو برای کل فازهای پارس جنوبی به کمتر از ۴۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز است.
وی افزود: تاکنون ۴۶ میلیارد دلار در پارس جنوبی هزینه شده؛ ضمن آنکه حتی یک فاز جدید و استاندارد این میدان مشترک هم آماده بهره برداری و تولید گاز نیست.
ترکان با یادآوری اینک «قطعا دولت آینده باید حسابرسی دقیق از نحوع اختصاص و هزینه منابع مالی در فازهای پارس جنوبی را به صورت ویژه در دستور کار قرار دهد»، اعلام کرد: تا پایان سال ۱۳۹۱ حدود ۴۶ میلیارد دلار هزینه شده؛ ضمن آنکه شرکت ملی نفت ایران اخیرا اعملام کرده که به حدود ۳۰ میلیارد دلار منابع مالی دیگر برای سال ۹۲ نیاز است.
این کارشناس اقتصاد انرژی در پاسخ به این سؤال که «مسؤولان وزارت نفت تحریمها را منجر به افزایش هزینههای توسعه پارس جنوبی اعلام میکنند؟»، توضیح داد: تا چند هفته گذشته موضوع مسؤولان وزارت نفت این بود که تحریمها اثری برای توسعه فازهای پارس جنوبی نداشته است؟
وی خاطرنشان کرد: باید مسؤولان پاسخگوی این مسأله باشند که تحریمها هزینه را چند برابر افزایش داده که با وجود صرف این هزینههای سنگین و کلان سرمایهگذاری هنوز هیچکدام از فازها آماده بهرهبرداری نیست.