دکتر سیدحسین دهدشتی که به مناسبت روز جهانی دریانورد با خبرنگار مارین نیوز گفتوگو میکرد؛ در ابتدا فرا رسیدن این روز را به تمامی تلاشگران حوزه دریا تبریک گفت و یادآور شد: حوزه دریا و دریانوردی شامل همه ملوانان، فرماندهان کشتی، پرسنل نیروهای دریایی نظامی و امنیتی، صیادان، صنعتگران، کارکنان و مهندسان کارخانجات و حتی استادان دانشگاه و دانشجویان رشتههای دریایی میشود که جا دارد از سوی نمایندگان مجلس این روز را به همه آنها تبریک بگویم.
وی با تأکید ویژه بر جایگاه دریانوردان گفت: دریانوردان در حقیقت سربازان گمنامی هستند که برای کشور خدمت میکنند و امتحان خود را در میهندوستی در دوران جنگ تحمیلی و بویژه در چند سال اخیر که کشور بهشدت با تحریمهای مختلف مواجه بوده؛ نشان دادهاند.
نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «خدمات دریانوردان نزد افکار عمومی و رسانهها ناشناخته بوده و آنها گمنام ماندهاند»، یادآور شد: این در حالی است که فعالیت دریانوردان و کارکنان صنایع دریایی کشور بطور ویژه مورد توجه رقبای منطقهای و بینالمللی است و آنها با ابزارهای مختلف و ارائه پیشنهادهای جذاب در تلاش برای جذب آنها هستند؛ اما خوشبختانه تاکنون، متخصصان دریایی کشور با عشق به کشور، این شرایط دشوار را تحمل کردهاند و همچنان در خدمت کشور و مردم باقی ماندهاند.
وی درعین حال با اشاره به برگزاری مراسم روز جهانی دریانورد از سازمان بنادر و دریانوردی بعنوان متولی مراسم گلایه کرد و گفت: این سازمان برای حضور نمایندگان مجلس و اعضای فراکسیون دریایی، هیچ هماهنگی و دعوتی انجام نداد.
رییس فراکسیون توسعه بنادر و صنایع دریایی مجلس در ادامه به تشریح فعالیتهای مجلس شورای اسلامی طی دو سال گذشته جهت بهبود وضعیت دریانوردان ایرانی پرداخت و گفت: در اواخر مجلس هشتم بحث تعریف حرفه دریانوردی در مجموعه مشاغل سخت و زیانآور مطرح و مورد تصویب قرار گرفت؛ به گونهای که از آن زمان، بخش اعظم دریانوردان کشور مشمول این قانون قرار گرفتهاند.
وی اقدام دیگر فراکسیون دریایی مجلس را «توجه به مدارج علمی و آموزشی دریانوردان» ذکر کرد و توضیح داد: علیرغم آنکه آموزشهای دریانوردی در ایران با تأیید سازمان بنادر و دریانوردی و در قالب استانداردهای بینالمللی ارائه میشود؛ وزارت علوم دراینباره کملطفی کرده و این مدارک را مورد ارزشیابی و تأیید قرار نمیدهد.
دهدشتی با بیان اینکه «دریانوردان ایرانی با همین مدارک میتوانند بهراحتی جذب شرکتهای کشتیرانی و دانشگاههای بینالمللی دریایی شوند»، افزود: این در حالی است که در داخل کشور و علیرغم آنکه نیاز جدی به آموزشهای دریایی داریم؛ این مدارک مورد بیتوجهی واقع شدهاند.
وی با اشاره به تصویب فوریت طرحی در صحن علنی مجلس با موضوع «ارزشیابی مدارج دریانوردان» در اواخر سال گذشته گفت: در جلسه روز یکشنبه (دوم تیرماه) کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس این طرح مورد بررسی قرار گرفت و روز گذشته نیز جلسه دیگری با حضور نمایندگان وزارت علوم در این کمیسیون تشکیل شد و انتظار میرود با تصویب نهایی این طرح در دو ماه آینده، مدارک دریانوردان بررسی و ارزشیابی شود.
نماینده آبادان افزود: در صورت تصویب نهایی این طرح امکان ارزیابی و معادلسازی مدارک دریانوردان که از سوی مراکز آموزشی رسمی زیر نظر سازمان بنادر، مؤسسه آموزشی کشتیرانی و... صادر شده؛ فراهم میشود و بدین ترتیب، امکان استفاده از نیروهای باتجربه دریانورد در دانشگاهها فراهم میشود و جایگاه مراکز آموزشی و علمی دریایی نیز تقویت خواهد شد.
رییس فراکسیون توسعه بنادر و صنایع دریایی مجلس با حمایت از درخواست مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی و مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی برای قرار گرفتن رشته دریانوردی در دفترچههای کنکور تأکید کرد: متأسفانه، به دلیل سیاستهای وزارت علوم انگیزه دانشجویان برای تحصیل در رشته دریانوردی بسیار کم شده است.
وی با بیان اینکه «باید امکان جذب دانشجویان دریانوردی در دانشگاههای علوم دریایی و دریانوردی چابهار و علوم و فنون دریایی خرمشهر بدون نیاز به هزینه یا بورسیه فراهم شود»، افزود: به نظر میرسد دلیل اصلی این وضعیت، ناهماهنگی ارگانهای دریایی کشور با وزارت علوم است.
به گفته دهدشتی، اگر سازمان بنادر و دریانوردی با جدیت این موضوع را پیگیری میکرد و وزارت علوم هم به نیازهای کشور برای تربیت دریانورد و نیروی کار متخصص دریایی بیتوجهی نشان نمیداد؛ اصولا نیازی به ورود مجلس و تهیه طرح و قانون برای حل مشکل مدارک دریانوردان وجود نداشت.
رییس فراکسیون توسعه بنادر و صنایع دریایی مجلس همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار مارین نیوز درباره آخرین وضعیت پرداخت ارزی حقوق دریانوردان گفت: در این زمینه، پیگیریهای زیادی را از بانک مرکزی انجام دادهایم. در زمان بررسی لایحه بودجه سال جاری نیز رییس بانک مرکزی برای رفع مشکل قول مساعد به نمایندگان داد؛ اما هنوز اقدام خاصی را صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه «شرکتهای کشتیرانی جمهوری اسلامی و ملی نفتکش با اتخاذ فرمولها و راهکارهایی درون خود تا حدی مسأله را حل کردهاند»، درعین حال یادآور شد: سؤال طرحشده از وزیر اقتصاد و دارایی همچنان در کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح است و در صورت ادامه این وضعیت، آن را در صحن علنی مطرح خواهم کرد.
دهدشتی با بیان اینکه «پرداخت نشدن حق مأموریت ارزی دریانوردان قطعا بر انگیزه و فعالیت آنها اثر منفی برجای خواهد گذاشت»، گفت: با توجه به فشارهای مختلفی که بر دریانوردان ایرانی وجود دارد و از طرف دیگر پیشنهادهای جذابی که به آنها ارائه میشود؛ با ادامه این وضعیت خطر ریزش و مهاجرت نیروی انسانی در بخش دریایی جدی است و یا حداقل، آنها از پذیرش مأموریتهای دریایی خودداری خواهند کرد.
وی با تأکید بر اینکه «با توجه به تشدید تحریمهای دریایی علیه کشور نیاز به استفاده از ناوگان و نیروهای داخلی بسیار جدی است»، از بانک مرکزی و دولت خواست تا قبل از بحرانیتر شدن شرایط برای حل مشکل دریانوردان اقدام کنند.
رییس فراکسیون توسعه بنادر و صنایع دریایی مجلس همچنین درباره دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران و خروج کامل کشتیرانیهای خارجی از کشور در یک ماه گذشته، این شرایط را «کوتاه مدت و گذرا» ارزیابی کرد و گفت: قطعا با آغاز فعالیت دولت جدید و شعارها و رویکردهای جدید آن، زمینه رفع بخشی از تحریمها فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه «طرف مقابل دنبال وقوع اتفاقی در ایران برای از سرگیری مذاکرات بود»، افزود: ممکن است شرایط کاری بنادر و بخش حملونقل دریایی کشور در چند ماه آینده دشوارتر از قبل باشد؛ اما این شرایط با آغاز دور جدید مذاکرات تغییر خواهد کرد.
دهدشتی درعین حال با موفق خواندن مقابله بخش دریایی کشور با تحریمها تاکنون، ابراز امیدواری کرد با استفاده حداکثری از توان داخل و فعالتر شدن بخش خصوصی و اتخاذ راهکارهای جدید، بتوان کشور را از این دوره دشوار نیز به سلامت گذراند.