به گفته وی، زبالههای پلاستیکی در دریاها و اقیانوسها حیات دست کم 267 گونه جانوری از جمله مرغهای دریایی، لاکپشتها، فکها و انواع ماهیها را که در پی خوردن مواد غذایی همراه با زباله پلاستیکی و یا گرفتار شدن درون آنها هستند به خطر انداخته است.
ایاز ادامه داد: 20 درصد زبالههای پلاستیکی دریاها از خشکی به آنها راه مییابند و مابقی زبالههایی هستند که به طور مستقیم در دریا ریخته میشوند که سرچشمه اصلی آنها را میتوان گردشگران، فاضلاب، صنعت ماهیگیری، کشتیرانی و قایقرانی دانست.
این دکترای علوم محیط زیست تصریح کرد: زبالههای پلاستیکی در ابعاد ریز و درشت مشکل تمامی دریاها هستند به طوری که برخی از جانداران دریایی مانند انواعی از صدفها میتوانند به این زبالهها چسبیده و همراه جریان آب هزاران کیلومتر جابه جا شوند که ورود این جانداران به محیط زیست جدید میتواند جانداران بومی را با مشکل روبرو کند.
ایاز تأکید کرد: برخی گونههای آبزی نیز این زبالهها را با طعمه اشتباه میگیرند و از آنها تغذیه میکنند که این امر میتواند بیش از گذشته به آبزیان آسیب برساند و برخی از مرغهای دریایی بزرگ از زبالههای پلاستیکی تغذیه میکنند و با وجود آن که معده آنها پر میشود؛ اما باز به علت نرسیدن مواد غذایی به بدنشان از گرسنگی میمیرند.
این استاد دانشگاه گفت: کمشدن مصرف روزافزون و بیرویه پلاستیک و گسترش صنایع بازیافت این ماده ضرورت دارد، چون ذرات ریز و میکروسکوپی پلاستیکی در نتیجه فعالیت صنایع مختلف تولید شده و با سرازیر شدن پسماندهای آنها به آب دریاها، سمی شدن آبها حداقل فرآیندی است که روی میدهد و در نهایت، این ذرات سمی به زنجیره غذایی مردم وارد میشود و پیامدهای جبرانناپذیری را به بار میآورد.
عضو هیأت مدیره انجمن فنی مهندسی مازندران افزود: سالانه حجم قابل توجهی از زبالههای دریایی مانند بطریها و تورهای ماهیگیری به اعماق دریاها فرورفته و مسموم شدن آبها را سبب میشوند و از آن جاییکه این ذرات با آب ترکیب نشده و تنها از نظر فیزیکی به ذرات بسیار ریزی تغییر شکل میدهند میتوانند برای سالهای طولانی در آب دریاها باقی بمانند.
ایاز تصریح کرد: زبالههای دریایی سالانه باعث کشته شدن حدود یک میلیون پرنده و 100 هزار پستاندار دریایی و لاک پشت است و با توجه به اینکه 40 درصد جمعیت انسانی در سواحل زندگی میکنند، این تعداد در حال افزایش است و مشکلاتی را برای محیط زیست مناطق ساحلی به وجود میآورند.