به گزارش مارین نیوز، رستم قاسمی در سخنان پیش از خطبه نماز جمعه دیروز تهران با بیان اینکه «کارهای بزرگ و سرمایهگذاری عظیمی در صنعت نفت کشور با وجود تحریمهای موجود صورت گرفته است»، گفت: تحریم علیه صنعت نفت کشور در سالهای گذشته آغاز شد اما در دو سال اخیر شدت گرفت. آنها همه اقداماتی را که میتوانستند برای جلوگیری از صادرات نفت کشور و منابع درآمدی کشور انجام دهند به کار بستند تا کشور را تحت فشار قرار دهند؛ به طوری که حتی تولید نفت وگاز کشور را که نتیجه آن تأمین نیاز مردم به فرآوردههای نفتی وگازی است، نیز تحریم کردند.
وی با تأیید این موضوع که «در حال حاضر صنعت نفت کشور وابستگیهای زیادی به اروپا و آمریکا دارد»، گفت: شرایط سختی در دو سال گذشته به وجود آمد اما به لطف خدا توانستیم از این مراحل گذر کنیم. فشارهای زیادی برای اینکه صنعت نفت ایران توسعه نیابد صورت گرفت به طوری که در بیشتر سفارتخانهها آمریکا لشگرهایی درست کرده بودند تا در صورت مراجعه ایرانیان برای فروش نفت مانع از صادرات نفت ایران شوند.
وی با اشاره به اینکه «پیش از این قسمتی از نفت صادراتی ایران توسط کشتیهای خارجی حمل میشد»، گفت: چندی پیش اعلام کردند که از این پس کشتیهای خارجی نمیتوانند نفت ایران را حمل کنند؛ حتی در مواردی که ایران از پرچمهای کشورهای دیگر استفاده میکرد، بر کشور مذکور فشار آوردند تا صادرات نفت ایران متوقف شود.
وزیر نفت افزود: از سوی دیگر بیمه نفتکشهای ایرانی و نفتکشهای حمل کننده نفت ایران را حذف کردند. این در حالی است که بیمه کشتیها یک قانون بینالمللی است. همچنین پالایشگاههایی که نفت ایران را مصرف میکردند، تهدید به قطع بیمه کردند.
قاسمی با اشاره به اینکه «بخشی از قطعات تجهیزات مورد نیاز در صنعت نفت کشور پیش از این از اروپا و آمریکا وارد میشد»، گفت: این شرکتهای اروپایی با وجود داشتن قرارداد بینالمللی با ایران به تعهدات خود پایبند نبودند به طوری که با وجود پرداخت صددرصد هزینههای قرارداد یک تا دو ماه قبل از راهاندازی پروژهها اعلام میکردند که از دادن تجهیزات و قطعات معذورند.
وی با اشاره به اینکه «راهاندازی فاز 12 پارس جنوبی 5 سال پیش با یک شرکت اروپایی بسته شده بود»، گفت: با وجود اینکه شهریور ماه امسال فاز 12 راهاندازی میشود این شرکت اروپایی را تهدید کردند که در صورت عدم خروج از ایران مدیرعامل آن 20 سال زندانی خواهد شد.
قاسمی با بیان اینکه «کشورهای اروپایی و آمریکایی علیه ایران اتاق تحریم درست کرده بودند»، گفت: حق این بود که در شرایط جدید مردم با حضور حداکثری پای صندوقهای رأی نظام را تثبیت کردند و به رییس جمهور منتخب با شعار تعامل با جهان رأی دادند این فرصت داده میشد که دولت جدید سکان اجرایی کشور را بر عهده میگرفت؛ اما متأسفانه تحریمهای جدید را اعمال کردند. حداقل میتوانستند این تحریمها را با تأخیر اجرایی کنند.
به گفته وی، علیرغم این مسایل نفت ایران همچنان در بازارهای بینالمللی حضور دارد و بیمه کشتیهای حمل کننده نفت ایران مرتفع شده است و ایران قادر است حمل نفت خام خود را به اندازهای که پیش از تحریمها بوده از سر گیرد.
قاسمی با اظهار اینکه «دستیابی به درآمد حاصل از صادرات نفت کشور با ریسک زیادی انجام میشود»، توضیح داد: به کمک برخی از وزارتخانهها و بانک مرکزی قسمتی از درآمدهای نفتی به صورت کالای اساسی و دارو وارد کشور میشود.
وی با تأکید بر اینکه «در شرایط فعلی بخش عمده منابع فروش نفت در اختیار کشور قرار میگیرد»، گفت: با توجه به اینکه ابزار مالی بینالمللی در حال حاضر سویفت است اما بانک مرکزی و بانکهای ایرانی به دلیل ایرانی نمیتوانند درآمد حاصل از فروش نفت ایران را به کشور منتقل کنند اما در حال حاضر با روشهای مختلفی این درآمد وارد کشور میشود.
راهاندازی 5 فاز پارس جنوبی در شهریور ماه
وزیر نفت با اشاره به اینکه «صد هزار نفر در پارس جنوبی مشغول به کار هستند»، گفت: هماکنون عمده کالاهای مورد نیاز برای توسعه 17 فاز در حال توسعه را از داخل کشور تأمین میکنیم.
قاسمی با اشاره به شدت تحریمهای صورت گرفته علیه صنعت نفت کشور اعلام کرد که تا شهریور ماه امسال 5 فاز جدید میدان پارس جنوبی راهاندازی خواهد شد.
او با تأکید بر اینکه «ایران از تحریمها استقبال نمیکند؛ اما از آن بعنوان یک فرصت استفاده خواهد کرد»، گفت: با سازماندهی مراکز دانشگاهی، فناوری و پژوهشگاهی بسیاری از کالاهایی که تاکنون مورد تحریم قرار گرفتهاند در داخل ساخته و تست شده است.
وی با اذعان به اینکه «تحریمها موجب تأخیر در راهاندازی و تکمیل پروژههای نفتی خواهد شد»، گفت: با وجود اینکه بعضی از کالاهای مورد نیاز پروژههای صنعت نفت پیش از این به خارج از کشور سفارش داده شده بود؛ اما به دلیل تحریمها امکان دریافت آنها وجود ندارد، مجبور به ساخت دوباره آنها در داخل شدهایم.