کد خبر: ۱۶۷۳۹
تعداد بازدید: ۳۷۴
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰

رکورد ایران در تاریخ صید و تولید آبزیان/ گفتگو با علی‏اصغر مجاهدی

معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران از تولید مجموعا 840 هزار تن آبزی در ایران طی سال 91 خبر داد و آن را بالاترین رقم تولید آبزیان در تاریخ شیلات کشور اعلام کرد.

علی‏اصغر مجاهدی در گفت‏وگو با خبرنگار مارین نیوز توضیح داد: سال گذشته میزان صید در آب‏های جنوبی کشور که خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند را شامل می‏شود، 460 هزار تن و در دریای خزر 40 هزار تن بوده است که در نتیجه، مجموع صید دریایی ایران به 500 هزار تن رسید که بالاترین رکورد بهره‏برداری تاریخ شیلات از منابع آبزی محسوب می‏شود.

وی میزان تولید در بخش آبزی‏پروری را نیز 340 هزار تن اعلام کرد و افزود: مجموع تولیدات آبزیان ایران در سال گذشته، 840 هزار تن بوده است.

وی سهم دریای خزر را در بخش صید 8 و سهم آب‏های جنوبی را 92 درصد ذکر کرد و گفت: اساسا وزن اصلی فعالیت‏‎های صیادی کشور در آب‏های جنوب است.

معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران در ادامه به تبیین گروه‏های حاضر در سبد صید ایران پرداخت و گفت: حجم زیادی از سبد صید ایران (51 درصد) را درشت تن ماهیان و شبه ماهیان تشکیل می‏دهند که رقم آن، در سال گذشته 236 هزار تن بوده است. در حالیکه سهم این گروه در صید جهانی تنها 6 درصد است که این امر، وابستگی صنعت صید ایران به تن ماهیان را نشان می‏دهد.

وی با بیان اینکه «تولید آبزیان در سال گذشته نسبت به سال 90، در بخش صید رشدی 11 درصدی و در بخش آبزی‏پروری 19 درصدی را نشان می‏دهد»، گفت: در مجموع، تولید آبزیان ایران در سال گذشته 14.3 درصد رشد داشته است.

مجاهدی افزود: اگر متوسط نرخ رشد سالانه را در دوره‏ای 10 ساله در نظر بگیریم، نرخ رشد تولید آبزیان در دهه 80 سالانه به طور متوسط 10 درصد و میزان صید دریایی سالانه نزدیک به 5 درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه «در سال 90 مجموع صادرات آبزیان 57 هزار تن به ارزش 122 میلیون دلار بوده است»، گفت: سهم اصلی صادرات از نظر وزنی (53 هزار تن) مربوط به ماهیانی است که از نظر شرعی یا عرفی، مصرف داخلی ندارند.

معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران در ادامه این گفت‏وگو به مباحثی که در جریان انتخابات ریاست‏جمهوری مبنی بر برداشت منابع آبزی آب‏های سرزمینی ایران توسط شناورهای خارجی عنوان شده بود؛ پاسخ داد.

وی با استناد به گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) که با نرم‏افزار Fish State تهیه شده؛ گفت: میزان صید 7 کشور عرب حاشیه خلیج فارس (بحرین، عمان، امارات، قطر، کویت، عربستان و عراق) در سال 2011، جمعا 367 هزار و 292 تن بوده است. در حالیکه بنابر همین گزارش، میزان صید ایران در سال 2011 به تنهایی 487 هزار و 817 تن بوده است.

مجاهدی با بیان اینکه «طبق این آمار و حتی بدون احتساب صید دریای خزر حجم صید ایران از مجموع کشورهای عربی بیشتر بوده است»، تصریح کرد: آمارهای بین‏المللی شائبه‏هایی نظیر آنکه دیگران منابع آبزی ایران را می‏برند، تأیید نمی‏کند و رسانه‏ها باید اطلاعات واقعی را برای اطلاع افکار عمومی و مسؤولان منعکس کنند.

وی همچنین با بیان اینکه «از نظر قوانین بین‏المللی تا 200 مایل، آب‏های منطقه‏ انحصاری اقتصادی برای کشور صاحب ساحل شناخته می‏شود»، افزود: بر این اساس، اصولا ما در خلیج فارس و دریای عمان آب‏های آزاد نداریم تا بتوان مجوز حضور کشتی‏های خارجی و صید آنها را صادر کرد.

معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران با تأکید بر اینکه «در حال حاضر هیچ شناور خارجی در آب‏های ایران مجوز صیادی ندارد»، گفت: اصولا هیچ کشوری آب‏های منطقه انحصاری اقتصادی خود را به رایگان در اختیار شناورهای صیادی قرار نمی‏دهد و در منطقه اقیانوس هند هم، کشورهای ساحلی از شناورهای خارجی حق مالکانه دریافت می‏کنند.

ارسال نظر