علی پاک نژاد که در آستانه پانزدهمین همایش صنایع دریایی با خبرنگار مارین نیوز گفتوگو میکرد؛ مشكلات اصلی شركت و مجموعه صنایع دریایی كشور را محدود شدن تعامل با بازار بینالمللی ارزیابی کرد و توضیح داد: این امر، ریشه در خود صنعت ندارد؛ بلكه به شرایط سیاست خارجی كشور و مسایلی از قبیل تحریمهای بینالمللی برمیگردد. اقدام مؤثر دولت در این ارتباط در شعارهای دولت اعتدال مستتر بود و امید میرود با گشایش تعامل با دنیا زمینه افزایش مبادلات صنعتی- تجاری موجب رونق صنعت دریایی كشور شود.
پاکنژاد درباره میزان تحقق شعار «حمایت از تولید ملی و کسب و کار ایرانی» در سال گذشته نیز اظهار داشت: وقتی مطالبات یك سیستم از دستگاههای متعهد و مجری پس از شش ماه یک سال یا حتی بیشتر وصول نشود و وقتی در بحبوحه كار دستور خاتمه پروژه بدلیل فقدان بودجه صادر شود؛ این امر چگونه حمایت از كار و سرمایه ایرانی تفسیر میشود؟
وی تصریح کرد: ما خیلی دوست داریم با عینك خوشبینی به وقایع نگاه كنیم اما حقیقت آن است كه حمایت چندانی از سوی دستگاههای دولتی شاهد نبودهایم و برخی از دستگاهها در سال گذشته خواسته یا ناخواسته به صنعت دریایی کشور لطمات و صدمات جبرانناپذیری وارد آوردهاند.
مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور طرح نواندیشان در ارزیابی عملکرد شورایعالی صنایع دریایی در دوران دولت دهم نیز اظهار داشت: عدم ارتباط شورایعالی با بدنه صنعت دریایی كشور را از عوامل اصلی فعال نشدن این شورا ارزیابی میكنم.
وی درباره انتظارات صنایع دریایی کشور از دولت یازدهم نیز عنوان کرد: انتظار ما بعنوان بخش خصوصی این است كه دولت اختیارات بیشتری را به بخش خصوصی تفویض كند، از دخالت و نفوذ شركتهای دولتی و شبهدولتی در عرصه فعالیت بخش خصوصی بكاهد و به نهادهای غیردولتی امكان فعالیت آزادانهتر بدهد.
پاکنژاد افزود: بنظر میرسد در دولت جدید فرصت مغتنمی برای انجمن مهندسی دریایی ایران فراهم آمده كه ضمن استفاده از حمایتهای دولتی، خصوصیتر فعالیت كرده و از سایه نهادهای دولتی خارج شود. انجمن باید اختیارات بیشتری گرفته و واقعا بهمانند یك نهاد NGO عمل كند.