امیر دریادار حبیبالله سیاری که در آستانه پانزدهمین همایش صنایع دریایی با خبرنگار مارین نیوز گفتوگو میکرد؛ توضیح داد: صنایع دریایی یكی از صنایع سنگین و پرهزینه در دنیا محسوب میشوند كه عمدتا دولتها نقش محوری در توسعه آنها دارند. با توجه به هزینه بالای سرمایهگذاری در صنایع دریایی و فقدان بسترهای مناسب در مناطق ساحلی، یكی از مهمترین چالشها در این حوزه كمرنگ بودن حضور بخش خصوصی در این حوزه است.
وی «كامل نبودن زنجیره تأمین در داخل» را از دیگر چالشهای صنعت دریایی دانست و در مقام مقایسه وضعیت صنایع دریایی نظامی و تجاری اظهار داشت: با توجه به پیچیدگی بالای صنایع دریایی نظامی و انحصاری بودن این صنایع در اختیار تعداد معدودی از كشورها و مضافا اینكه در بخش صنایع نظامی دریایی، نیروی دریایی راهبردی و دیگر ارگانهای نظامی دریایی عمده كاربران تجهیزات ساختهشده هستند، كاستیهای موجود، موجب شد كه نداجا راسا در خصوص ساخت و تعمیرات اساسی تجهیزات خود اقدام کند كه دستاوردهای بسیار باارزشی را نیز در سالهای اخیر همچون ساخت ناوشكن ج. ا. ا. جماران و تعمیرات اساسی زیردریایی كلاس طارق و... را شاهد بودهایم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش همچنین با اشاره به تأثیر تحریمها بر فعالیت صنایع دریایی کشور گفت: تشدید تحریمهای ناعادلانه علیه جمهوری اسلامی ایران از جمله ایجاد محدودیتهای شدید در بخشهای دریایی، شرایط سخت تأمین تجهیزات و ماشینآلات، خروج مؤسسات ردهبندی خارجی از كشور و سایر موارد، شرایط جدیدی را بر بخش دریایی كشور تحمیل كرده كه بازدهی و موفقیت بخش دریایی را تحت تأثیر قرار داده است.
سیاری تصریح کرد: در این شرایط باید همگرایی جدیتری بین بخشهای مختلف دریایی بوجود آید تا ضمن كاهش عواقب این فشار، این تهدید تبدیل به فرصت شود و در این عرصه، صنایع دریایی داخلی بتوانند به نحو شایستهای توانمندیهای خود را به نمایش گذارند. در واقع، بایستی با اتکا بر توان داخلی به مبارزه با تحریمها بپردازیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش درباره اقدامات مهم این نیرو در حوزه صنایع دریایی به تعمیرات اساسی زیردریایی سنگین کلاس طارق و الحاق آن به ناوگان نیروی دریایی ارتش، به آباندازی ناوشکنهای موج 2 (ناو ج.ا.ا دماوند) و موج 3 ( ناو ج.ا.ا سهند) و ادامه روند تکمیل آنها تا الحاق به ناوگان نداجا، ساخت و بهرهبرداری از سه فروند ناو موشكانداز پیشرفته در دریای خزر و ساخت و به آباندازی بدنه ناو موشکانداز ج. ا. ا. سینا و ادامه روند تکمیل آن اشاره کرد.
وی در پایان درباره جایگاه و اهمیت همایش صنایع دریایی گفت: بیتردید همایشهای صنایع دریایی مهمترین و فراگیرترین گردهمایی دستاندركاران دریایی كشور بویژه در بخش خصوصی است كه در آن مهمترین چالشهای و موفقیتهای حاصله در یك سال گذشته كشور در حوزه دریا به بحث گذاشته میشود.
سیاری تأکید کرد: استمرار برگزاری همایشهای صنایع دریایی و حضور جدی متخصصان و صنعتگران دریایی نشان از شكل گرفتن پایههای توسعه این صنعت مهم و استراتژیك دارد. از این همایش انتظار میرود تا با انعکاس چالشهای دریایی کشور به بخشهای ذیربط و ارائه پیشنهادهای عملی در خصوص رفع چالشهای موجود، کاهش وابستگی خارجی، توسعه صنایع دریایی كشور و رشد روزافزون این صنعت در عرصههای مختلف را شاهد باشیم.