به گزارش مارین نیوز، توتیا یا خارپشت دریایی یک جانور آبزی کوچک خاردار است که در همه اقیانوسهای جهان یافت میشود و تاکنون بیش از 900 گونه از آن شناسایی شده است.
در شرایط عادی خارپشتهای دریایی بیشتر جلبک میخورند ولی از بی مهرگانی مانند صدف سیاه، اسفنج دریایی و ستاره شکننده نیز تغذیه میکنند اما در سالهای اخیر بیتوجهی صیادان به قانون منع صید و صید بیرویه ماهیانی نظیر طوطی ماهیان که از توتیای دریایی تغذیه میکنند، باعث شده تا جمعیت این آبزی افزایش یابد و به بلای جان مرجانهای خلیج فارس بویژه در اطراف جزیره خارک تبدیل شود.
توتیای دریایی روی مرجانها مینشیند و با از بین بردن موجود تک سلولی درون مرجان، مانع انجام عملیات فتوسنتز و در نتیجه مرگ آن میشود.
مرجانها فقط مورد هجوم خارپشتهای دریایی واقع نشدهاند و کاهش منابع آبزی در خلیج فارس موجب شده برخی از صیادان سودجو اقدام به انداختن گرگور و تور روی مرجانها کنند تا آبزیان اطراف آنها را صید کنند و هنگام بیرون کشیدن این ادوات صیادی به مرجانها آسیب جدی وارد میشود.
رئیس بخش محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر دراینباره گفت: در سالهای اخیر به علل گوناگونی شاهد افزایش تعداد بسیار زیادی توتیای دریایی در مناطق مرجانی جزایر خارک و خارگو هستیم.
مجید طلاب افزود: هرچند رشد بیرویه توتیای دریایی در سواحل جزیره خارک بر مشکلات موجود به عنوان تهدیدی جدی در نابودی اکوسیستم مرجانی افزوده؛ اما نباید در از بین بردن این آبزی نیز واکنش سریع انجام داد.
وی اعلام کرد: دراین زمینه اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر طرح مطالعاتی به دانشگاه خلیج فارس برای چگونگی حفظ مرجانها و مقابله با توتیای دریایی ارائه داده و قراردادهای لازم بسته شده اما هنوز اعتبار لازم برای اینکار تامین نشده است. البته دانشگاه علوم پزشکی بوشهر و پژوهشکده میگوی کشور ما را یاری میدهند.
رئیس بخش محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: در صورت آماده شدن طرح تا پایان سال و انجام راهکارهای ارائه شده در این طرح برای مبارزه با رشد بیرویه توتیای دریایی حدود پنج سال طول میکشد تا اکوسیستم تعادل گذشته خود را باز یابد.