به گزارش مارین نیوز، این کتاب، نسخه بازنگریشده، کتاب «اصول اولیه پاکسازی لکههای نفتی» است که در سال 2001 میلادی به چاپ رسیده است. این کتاب شامل اطلاعات زیادی درباره روشهای پاکسازی و کنترل آلودگیهای نفتی است. همچنین شامل اطلاعات کلی و تخصصی درباره آلودگیهای نفتی است. این کتاب به روشهای پاکسازی آلودگیهای نفتی در آب، زمانی که به شکل وسیع بر روی آب پراکنده و باعث خسارات زیست محیطی میشود، میپردازد.
این کتاب، در ابتدا درباره مواد نفتی خام و مشتقات آن بحث میکند، سپس به روشهای اندازهگیری و تشخیص ویژگیهای مواد نفتی و اثرات طولانی مدت آن بر محیط زیست اشاره میکند. اثرات آلودگیهای نفتی بر محیط زیست و کارایی روش پاکسازی با توجه به انواع آلودگی متفاوت خواهد بود.
انواع مواد نفتی بحث شده در این کتاب به خوانندگان، درباره روشهای پاکسازی و کنترل آلودگیهای نفتی درباره انواع مختلف مواد نفتی کمک خواهد کرد.
این کتاب، شامل فهرست واژگان است، که در بخش آخر کتاب وجود دارد. فصل آخر کتاب درباره اثرات آلودگیهای نفتی بر محیط زیست و حیات وحش است، که به فصل آخر این ویرایش از کتاب، به دلیل اهمیت موضوعی اضافه شده است. به دلیل اثرات جدی آلودگیهای نفتی بر محیط زیست و روشهای تعیین چگونگی پاکسازی این نوع از آلودگیها موضوع انتخاب شده برای فصل آخر این کتاب، بهترین روش برای پایان کتاب خواهد بود.
فصل اول کتاب درباره دلایل وقوع آلودگیهای نفتی، آمار و دلایل پیدایش آلودگیها است. همچنین شامل خلاصه حوادث آلودگی مربوط به کشور کانادا، منابع آلودگیهای نفتی در دریا و فهرست آلودگیهای بزرگ نفتی در سی سال گذشته است.
فصل دوم، شامل برنامهریزی برای مقابله با آلودگیهای نفتی و اساس سازمانهای مقابلهکننده با آلودگیهای نفتی است. این فصل شامل طرحهای اقتضایی، برنامههای آموزشی، اساس ساختاری سازمانهای مقابلهکننده، یا آلودگی، وظایف فرمانده در صحنه و گروه مقابلهکننده با آلودگی و همچنین وظایف سایر سازمانهای درگیر در عملیات مقابله با آلودگی است.
ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای فیزیکی مربوط به انواع مختلف مواد نفتی در فصل سوم بررسی شده است. این فصل به ویژگیهای مختلف انواع مواد نفتی میپردازد. مواد نفتی، ممکن است شامل بنزن، سوخت دیزل، ترکیبات نفت خام سنگین، نفت خام متوسط، بانکر و سایر ترکیبات حاصل از پالایش نفت خام باشد.
زمانی که آلودگی نفتی اتفاق میافتد، مواد نفتی ریخته شده در محیط دریایی میتوانند رفتارهای مختلفی از خود نشان دهند، که این نمونه از رفتارهای مواد نفتی در فصل چهارم مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
فصل پنجم؛ در رابطه با روشهای تشخیص و شناسایی لکههای نفتی است که شامل روشهای سطحی تشخیص آلودگیهای نفتی و همچنین روشهای کنترل از راه دور به وسیله هواپیما و ماهواره است، این روشها برای شناسایی آلودگیهای نفتی در شرایط مختلف در یخ و برف، نواحی پوشیده شده توسط گیاهان کاربرد دارد.
در این فصل، همچنین به روشهای تجزیه و شناسایی انواع مواد نفتی و تشخیص منابع آنها و پتانسیل خطرات این مواد برای محیط زیست اشاره شده است. شناختهشدهترین روش برای محدود کردن آلودگیهای نفتی بر روی سطح دریا استفاده از بوم است.
فصل ششم؛ درباره انواع بوم، ساختار آنها، نحوه عملیات، موارد استفاده و نقائص مربوط به آنها است. همچنین به تجهیزات پشتیبانی بومها، بومهای جاذب و انواع خاص بومهای دستساز میپردازد.
فصل هفتم؛ خلاصه روشهای جمع آوری مواد نفتی از روی سطح آب پس از محدود کردن آنها توسط بوم است. اسکیمرها قابلیت جمع آوری مواد نفتی را دارند. در این فصل به مزایا و معایب انواع مختلف اسکیمر پرداخته شده است. همچنین استفاده از انواع مختلف مواد جاذب مورد بررسی قرار گرفته است. هر کدام از روشهای مورد بحث با توجه به شرایط دریا و انواع مختلف مواد نفتی دارای محدودیتهای خاص است. ذخیره و جداسازی آب و مواد نفتی، معمولاً پس از انجام عملیات پاکسازی آلودگیهای نفتی اتفاق میافتد.
فصل هشتم، شامل روشهای جمع آوری موقتی، جداسازی و دفع زائدات است. همچنین این فصل شامل کارایی انواع پمپ است.
فصل نهم این کتاب، روشهای مقابله با آلودگیهای نفتی با استفاده از مواد دیسپرسنت است. مواد دیسپرسنت، ترکیباتی هستند که باعث تشکیل قطرات کوچک مواد نفتی در داخل ستون آب میشوند. در این فصل به کارایی، میزان سمیت و کاربرد این ترکیبات پرداخته شده است. همچنین در این فصل به مواد دیگر مانند، مواد شوینده سطوح، عوامل پاک کننده سطح ساحل، شکنندههای امولسیون، جامد کننده، غرق کننده و ترکیباتی که باعث افزایش تجزیه زیستی میشوند، اشاره شده است.
سوزاندن آلودگیهای نفتی در محل یکی از روشهای کنترل شده سوزاندن آلودگیهای نفتی است، مزایا و معایب این روش در فصل دهم است. این فصل به شرایط لازم برای سوختن مواد نفتی در حین عملیات سوختن مواد نفتی، کارایی، روشهای محدود کردن مواد نفتی در حین عملیات سوختن و همچنین به موارد ایمنی تمرکز دارد.
پاکسازی آلودگیهای نفتی در ساحل، کار زمانبری خواهد بود. همچنین استفاده از این روش نیاز به نیروی انسانی زیاد دارد. پاکسازی آلودگیهای نفتی در طول ساحل باعث آسیبهای زیست محیطی و اکولوژیکی خواهد شد. فصل یازدهم؛ مسأله پاکسازی آلودگیهای نفتی در ساحل را بررسی میکند. فصل یازدهم به معیارهای رفتار آلودگیهای نفتی در ساحل، حساسیت مناطق ساحلی و روشهای ارزیابی مناطق ساحلی و روشهای توصیه شده برای پاکسازی است. برخورد با آلودگیهای نفتی برروی زمین، نسبت به آلودگیهای نفتی در روی دریا، کار آسانتری است و میزان توجه کمتری را از سوی رسانهها دارد.
فصل دوازدهم؛ وقوع آلودگیهای نفتی در اکوسیستمهای مختلف است. آلودگیهای نفتی که برروی سطح زمین اتفاق میافتد و یا آن دسته از آلودگیهای نفتی که در لایههای زیرین زمین اتفاق میافتد و همچنین به روشهای مختلف پاکسازی آلودگیهای نفتی بر روی زمین اشاره میکند.
فصل سیزدهم؛ اثرات آلودگیهای نفتی بر محیط زیست است. آلودگیهای نفتی اثرات زیانباری بر موجودات مختلف در دریا و خشکی دارد.
درباره نویسنده
دکتر Merv Fingas، بیش از 25 سال است که در زمینه آلودگیهای نفتی دربخش محیط زیست کشور کانادا فعالیت دارد. او ریاست بخش Emergencies Science)) در مرکز تکنولوژی محیط زیست کانادا را برعهده دارد. او تحقیقات زیادی در رابطه با اندازهگیری مواد نفتی، محاسبه و کنترل آن انجام داده است. همچنین، تخصص وی در زمینه هیدرودینامیک و رفتار مواد نفتی، سوزاندن در محل آلودگیهای نفتی و وسایل حفاظت شخصی در هنگام مقابله با آلودگیهای نفتی است که او برای ارایه مطالب در کنفرانسهای بین المللی در زمینههای عنوان شده، شهرت دارد.
دکتر فینگاس، دکتری خود را در زمینه علوم محیط زیستی، از دانشگاه McGillدر مونترال کانادا اخذ کرده است. مدرک فوق لیسانس وی در زمینه علوم و مدیریت اجرایی از دانشگاه اتاوا در انتاریو و لیسانس او در زمینه ماشین آلات و الکترونیک است.
او در نگارش بیش از 450 گزارش فنی و مقاله در رابطه با تحقیقات آلودگی نفتی بعنوان نویسنده و یا همکار نویسنده همکاری داشته است. مقالات او در رابطه با روشهای جدید آزمایش مواد دیسپرسنت و استخراج حلالها، مطالعات بررسی امولسیونهای آب، مواد نفتی و مواد دیسپرسنت، پایش آلودگیهای نفتی، تشخیص منابع آلودگی، مواد فعال شیمیایی، کارایی روش سوزاندن در محل و انتشارات گازهای حاصل از سوزاندن در محل، حسگرهای تشخیص مواد نفتی و وسایل حفاظت شخصی است.
همچنین، دکتر فینگاس بعنوان هیأت تحریریه مجله مواد خطرناک Hazardous Materials,The Spill Science and Technology Buletin، فعالیت دارد و در مجله Micro-Column Separation، بعنوان سردبیر مهمان فعالیت دارد. در سال 1999، او بعنوان یکی از اعضای هشت نفری که قرار بود در خصوص منابع، سرنوشت و اثرات آلودگی نفتی در دریا، تحقیق و بررسی نمایند، توسط آکادمی علوم آمریکا انتخاب شد. او بعنوان نایب رئیس کمیته F20، در خصوص استاندارد مواد نفتی انجمن آزمایشهای مواد در آمریکا ASTM)) و رئیس کمیته سوزاندن آلودگیهای نفتی در محل انتخاب شده است.