خسرو افسری در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا افزود: لاشه این پستاندار از گونه اسپرم والها بعنوان بزرگترین نهنگ دندان دار به طول 18 متر و بیش از 40 تن وزن در سواحل بریس شهرستان کنارک شناسایی و کشف شد.
وی اظهار داشت: لاشه کشف شده قبل از رسیدن به ساحل خوراک دیگر ماهیان دریا قرار گرفته و تجزیه شده است. بر این اساس علت و زمان مرگ آن هنوز دقیق مشخص نشده است. لذا نمونه گیری و آزمایشهای لازم برای تکمیل اطلاعات در رابطه با این پستاندار توسط کارشناسان محیط زیست سیستان و بلوچستان در حال انجام است.
وی گفت: نهنگهای اسپرم در تمام اقیانوسها زندگی میکنند و حداکثر طول نرها 18 متر (60 پا) و مادههای این گونه 12 متر (40 پا) است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزود: غالبا رنگ این گونه نهنگ سیاه مایل به قهوه ای یا خاکستری تیره است و سر بزرگ آن تقریبا یک سوم طول بدن را تشکیل میدهد.
افسری با بیان اینکه «فصل زادآوری این گونه نهنگ در بهار است و بعد از حدود 16 ماه یک بچه میزاید که حدود چهار متر طول و هزار کیلو وزن دارد»، گفت: نهنگ اسپرم ماده در 13 سالگی و نر آن در 19 سالگی بالغ میشود و طول عمر این پستاندار حدود 70 سال برآورد شده است.
وی اظهار داشت: دریای عمان دارای اکولوژی پیچیده و غنی است که از یک سو رفت و آمد زیاد شناورها تهدید جدی برای حیات پستانداران دریایی این منطقه از جمله نهنگها، گاوهای دریایی و دلفینها محسوب میشود و از سوی دیگر به دلیل اینکه مسیر حرکت امواج در این منطقه از شرق به غرب (از اقیانوس هند به سمت تنگه هرمز) است، اگر پستانداری در میانه آبهای دریای عمان دچار آسیب دیدگی شود، چهار تا پنج روز طول میکشد تا به سواحل شهرستان کنارک یا چابهار برسد که طی این مدت امکان زنده ماندن پستاندار بسیار کم است.
وی گفت: تاکنون گونههای مختلف نهنگ از جمله گوژپشت، باله ای، آبی، براید، مینک، سرخربزه ای، قاتل کاذب، اسپرم والها، قاتل کوتوله، پوزه دار کوویر، پوزه دار بلین ویل و اسپرم کوتوله ای در سواحل دریای عمان بندر کنارک و چابهار واقع در جنوب شرق کشور مشاهد شده است.
وی افزود: سال گذشته لاشه یک گاو دریایی در سواحل بریس کنارک و در ابتدای امسال نیز لاشه یک نهنگ اسپرم دیگر در ساحل چابهار کشف شده است.
وی بیان کرد: اسپرم والها از گونه حفاظت شده پستانداران دریایی هستند که هر ساله به دلیل عبور و مرور زیاد شناورها و کشتیها در آبراهه بین المللی دریایی عمان دچار مرگ و میر میشوند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: تاکنون تعداد زیادی از صیادان و کارشناسان شیلات و محیط زیست استان با عضویت در شبکه ملی امداد و نجات پستانداران دریایی آموزشهای لازم در رابطه با شناسایی و نجات گونههای مختلف دریایی را فرا گرفته اند.