به گزارش مارین نیوز، اکبر جبل عاملی در گفتوگویی که درباره آخرین وضعیت ساخت سفارشهای شرکت ملی نفتکش به کشتیسازان داخلی انجام داد؛ اظهار داشت: ما به شرکت ایزوایکو اعلام کردهایم از آنجا که شرکت ملی نفتکش ایران به تعهدات خود عمل کرده و با توجه به اینکه طبق اعلام مدیریت این کشتیسازی علت پیش نرفتن پروژه کمبود نقدینگی است، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) باید در این مقطع وارد عمل شود و از ایزوایکو حمایت کند.
وی تصریح کرد: شرکت ملی نفتکش ایران تاکنون به تمام تعهدات خود به موقع عمل و حتی پیش از تعهداتش به شرکت ایزوایکو پول پرداخت کرده است. بانک عامل این پروژه نیز بطور کامل به تعهدات خود عمل کرده است. بنابراین، در این مقطع درخواست افزایش دوباره قیمت قرارداد و تزریق مجدد اعتبار به این پروژه از سوی شرکت ملی نفتکش قابل پذیرش نیست.
جبل عاملی درباره روند ساخت دو نفتکش در ایزوایکو نیز توضیح داد: یکی از این کشتیها بعد از گذشت بیش از 10 سال از سفارش ساخت آن در نهایت در ششم اسفندماه 91 به اب اندازی شد و بعد از آن هم، ساخت ان متوقف شده است. ساخت کشتی دوم نیز از سال 1387 متوقف شده و در مرحله ابتدایی و ساخت چند بلوک باقی مانده است.
وی با بیان اینکه «همزمان با سفارش ساخت دو نفتکش به ایزوایکو سه فروند کشتی 35 هزار تنی دیگر را به یک شرکت خارجی سفارش داده بودیم»، یادآور شد: شرکت خارجی ظرف مدت 12 ماه این سه کشتی را ساخت و تحویل داد و در 10 سالی که در خدمت ناوگان حمل و نقل مواد نفتی کشور هستند؛ سه برابر مبلغی که برای ساخت آنها هزینه شده، برای شرکت درامدزایی داشتهاند.
مدیر فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران افزود: هرچند در زمان ساخت این سه کشتی در شرکتهای خارجی قیمت کشتی به دو برابر افزایش یافت؛ اما شرکت مذکور با همان قیمت قرارداد کشتیها را ساخت و به ما تحویل داد؛ اما ارزش قرارداد ما با ایزوایکو در چند مرحله افزایش یافت.
به گفته وی، ارزش قرارداد برای هر دو کشتی در حال حاضر به 60 میلیون دلار رسیده است.
جبل عاملی افزود: اگر این کشتیها در زمان خود تحویل شده بود دو برابر رقمی که برای ساخت این کشتیها هزینه شده بود، درآمد عایر شرکت و کشور میشد. به عبارتی، ما علاوه بر زیانهایی که متحمل شدیم؛ با یک زیان عدم نفع هم مواجه هستیم.
وی برای برآورد زیان عدم نفع تحویل نشدن کشتیها توضیح داد: اگر درآمد روزانه هر کشتی را حدود 28 هزار دلار و مدت سرویس آنها 330 روز در سال باشد، زیان ناشی از دیرکرد و تأخیر در ساخت و تحویل این دو کشتی در این 10 سال به رقم بسیار قابل توجهی خواهد رسید.
این مدیر شرکت ملی نفتکش در عین حال تأکید کرد: ما هنوز علاقمند به ساخت و تکمیل این کشتیها هستیم و هرچه زودتر به ما تحویل داده شود، به نفع شرکت و کشور خواهد بود؛ چرا که ما به این کشتیها نیاز داریم.
گفتنی است، قرارداد ساخت دو فروند کشتی فرآوردهبر سفارشی شرکت ملی نفتکش به ایزوایکو به ارزش تقریبی هر یک 25 میلیون دلار در 12 دی ماه سال 1381 امضاء شد و یک سال بعد به 30 میلیون دلار افزایش یافت. طبق قرارداد، کشتی اول باید 22 ماه پس از تصویب و گشایش فاینانس (خرداد 84) در فروردین ماه 1386 و کشتی دیگر، دو ماه بعد از تحویل کشتی اول یعنی در خردادماه 1386 تحویل شرکت ملی نفتکش ایران میشد.