کد خبر: ۲۲۲۸۶
تعداد بازدید: ۶۴۵
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰

بی‌تدبیری دولت در افت شاخص بورس/ صنایع کشتیرانی و بندری رشد چشمگیری دارند

کارشناس بورس با اشاره به عدم حمایت دولت از بورس گفت: دولت با بی‌تدبیری و عملکرد نادرست خود موجب افت شاخص‌های بورس شده است.

به گزارش مارین نیوز به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا، موسی داداش‌زاده در گفتگو با خبرنگار «رازق» با اشاره به تاثیر تحریم‌های غرب بر روی شاخص های بورس اظهار کرد: برای بررسی این موضوع ابتدا باید ببینیم تحریم‌های غرب کدام بخش از بورس را هدف قرار داده و بر کدام شاخص تاثیر بیشتری دارد.
 
وی تحریم‌های اعمال شده را به سه بخش تنظیم کرد و افزود: حوزه پتروشیمی و نفت، کشتیرانی و خودرو سه بخشی هستند که تحریم‌ها روی آنها تاثیر بسزایی گذاشته است.
 
کارشناس بورس با بیان اینکه حدود 40 درصد کل سهام کشور را سهام نفت و پتروشیمی در بر میگیرد، تصریح کرد: اگر تحریم ها در حوزه نفت و پتروشیمی برداشته شوند مسلما شرکت های نفتی ایران می توانند محصولات خود را صادر کنند.
 
وی ادامه داد: به این ترتیب تولید بیشتر خواهد شد و زمانی که تولید افزایش یابد اشتغالزایی ایجاد می شود و در نهایت باعث افزایش شاخص سهام نفت و پترو شیمی خواهد شد.
 
داداش زاده با اشاره به تاثیر برداشته شدن تحریم‌های نفتی، پتروشیمی و کشتیرانی، اضافه کرد: پس از نفت و پتروشیمی حوزه کشتیرانی دومین سهامی است که سهامداران از آن استقبال می کنند.
 
وی با بیان اینکه زمانی که تولید صنایع پتروشیمی افزایش یابد بالطبع برای صادرات آنها به سایر کشورها باید از طریق کشتیرانی اقدام کرد، گفت: این یعنی لغو تحریم ها موجب رونق صنعت کشتیرانی و بالا رفتن قیمت سهام کشتیرانی خواهد شد.
 
کارشناس بورس سومین حوزه تاثیر پذیر از لغو تحریم ها را خودرو دانست و افزود: شاید خودرو در حال حاضر مثل صنایع کشتی رانی و پتروشیمی در رونق نباشد.
 
وی دلیل این عدم رونق را وجود کمپین هایی درترغیب مردم به نخریدن خودرو صفر داخلی دانست و افزود: بازار داخلی نیز اشباع شده است.
 
داداش زاده با ذکر مثالی مبنی بر برداشته شدن تحریم ها و همکاری تمام شرکت های خودروسازی با ایران، افزود: به طور مثال اگر کارخانه پژو تمام قطعات را هم در اختیار ایران قرار دهد اما باز نمیتوان شاهد کاهش قیمت چشمگیری در این بخش بود.
 
رشد چشمگیر صنایع کشتیرانی و بندری در دو ماه اخیر
 
وی با بیان اینکه نمیتوان امید زیادی به صنعت خودرو در بورس داشت، در چشم انداز آینده سهام های کشتیرانی، نفت و پتروشیمی، بیان کرد: پس از لغو تحریم ها با افزایش قیمت مواجه خواهند شد و مورد استقبال سهام داران قرار خواهند گرفت.
 
داداش زاده وضعیت بورس در حال حاضر را رو به رونق دانست و اظهار کرد: در حال حاضر که تحریم ها در حال برداشته شدن هستند صنعت کشتیرانی و بندری رشد چمگیری داشته است.
 
وی با بیان اینکه ما در بحث صنایع کشتی رانی و حمل و نقل دریایی حدود 6 شرکت داریم که در چند وقت اخیر پس از جمع بندی مذاکرات 4 شرکت از این ها با رشد بازدهی 30 در صد روبه رو بوده اند.
 
این کارشناس بورس ادامه داد: به طور مثال یکی از این شرکت ها در طول دو ماه گذشته حدود 70 درصدی بازدهی داشته است و این بازدهی از لغو تحریم ها حاصل شده است.
 
وی ابراز کرد: یکی دیگر از همین شرکت ها در طول یک ماهه اخیر با بازدهی 30 درصدی روبه رو بوده و این اتفاق از زمانی افتاد که کشور ما در بحث لغو تحریم ها به مذاکره نشست و به نتیجه هایی هم رسید.
 
اثر مصوبه مجلس در عدم رشد سهام نفت و پتروشیمی
 
داداش زاده با اشاره به رشد سهام های کشتی رانی، حمل و نقل دریایی و نیز افت سهام پتروشیمی، با بیان اینکه علت عدم رشد سهام نفت و پتروشیمی به سال 91 بر می گردد، تصریح کرد: در آن سال مجلس طی مصوبه ای سوخت پالایشگاه های گازی را از دو و نیم سنت به 18 سنت رساند.
 
وی ادامه داد: زمانی که یک پالایشگاه تولید صنایع پتروشیمی به یکباره با رشد 6 برابری هزینه سوخت مواجه شود بالطبع به نوعی تولیدات این کارخانه تحت الشعاع این مصوبه قرار می گیرد.
 
این کارشناس بورس، گفت: به این ترتیب میزان سود دهی پالایشگاه کاهش می یابد و مجبور است بیشتر در آمد خود را صرف هزینه سوخت خود کند.
 
وی با بیان اینکه در این دو سال دولت هنوز نتوانسته طی فرمولی منصفانه قیمت سوخت پالایشگاه ها را تعیین کند، اظهار کرد: این قضیه بلا تکلیف است و هنوز پالایشگاه ها به این رشد نرسیده اند.
 
داداش زاده ادامه داد: رشد صنایع پتروشیمی در بورس به دو مورد بستگی دارد یکی برداشته شدن تحریم ها و دوم قیمت سوخت پالایشگاه های گازی است.
 
هنوز قیمت سوخت پالایشگاه‌ها تعیین تکلیف نشده است
 
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم صنایع پتروشیمی سود دهی داشته باشند باید سوخت آنها به زیر 10 سنت برسد، ابراز کرد: این در حالی است که هنوز قیمت سوخت پالایشگاه ها تعیین تکلیف نشده است.
 
کارشناس بورس، افزود: تا زمانی که این شرایط ادامه پیدا کند و دولت دست به کار نشود با اینکه 40 درصد از سهام های بورس را صنایع پتروشیمی در بر می گیرند اما شاهد رشد این صنایع در بورس نخواهیم بود.
 
وی با اشاره به شاخص بورس مسکن با بیان اینکه بورس مسکن نیز بخشی از شاخص های بورس محسوب می شود، گفت: حدود 10 سال است شرکت های ساختمان سازی در بورس شرکت می کنند که شامل شرکت های شهرک ساز انبوه و هتل سازی ها می شود.
 
داداش زاده با اشاره به نحوه تاثیر گذاری بورس مسکن بر شاخص کل، بیان کرد: در بورس، هر شرکتی سالی مالی مختص به خود را دارد که تمام این شرکت ها بانکی بورس 12 اسفند را به عنوان سر رسید سال مالی خود انتخاب کرده اند.
 
وی افزود: در این سررسید شرکت ها میزان سود هی و زیان دهی خود را محاسبه می کنند و مشخص می کنند چقدر از این سود ها را باید به سهام داران پرداخت کنند.
 
کارشناس بورس با بیان اینکه تنها شرکت در حوزه بورس، بورس مسکن است که سال مالی خود را آخر شهریور ماه انتخاب کرده است، گفت: زمانی که برخی از این شرکت های هتل سازی در حوزه خود موفق عمل می کنند منجر می شود تا سهامداران متقاضی خرید سهام های مسکن شوند.
 
وی افزود: این باعث افزایش شاخص مسکن در بورس که منجر به تاثیر گذاری در شاخص کل است خواهد شد.
 
عملکرد نادرست دولت و افت شاخص بورس!
 
داداش زاده با اشاره به عدم حمایت دولت از بورس، اظهار کرد: دولت تا بحال نه تنها از بورس حمایتی نکرده بلکه با بی تدبیری خود موجب تخریب این حوزه نیز شده است.
 
وی اضافه کرد: زمانی که شاخص به دلیل تعیین تکلیف نکردن دولت برای قیمت سوخت پالایشگاه ها، به شدت افت کرده بود دولت آمد و بحث وام های 80 میلیونی مسکن را رسانه ای کرد.
 
کارشناس بورس با بیان اینکه این امر موجب شد تا شاخص مسکن هم افت کند و ضربه شدید تری به شاخص کل وارد آورد، گفت: چون زمانی که این اتفاق افتاد سرمایه گذاران کلان سرمایه های خود را از بورس خارج کرده و به ساخت و ساز و خرید مسکن روی آوردند.
 
داداش زاده در پایان با انتقاد از عملکرد نادرست دولت در دخالت در امور بورس، تصریح کرد: زمانی که شاخص بورس کمی تغییر می کند و سیر صعودی به خود می گیرد دولت با ایجاد عرضه اولیه با عث می شود تا شاخص سیر صعودی خود را از دست بدهد.
 
وی تشریح ساختار این عملکرد دولت، افزود: زمانی که دولت عرضه اولیه را اعلام می کند سهامداران برای سود بیشتر سرمایه خود را از بورس خارج کرده و به سمت عرضه اولیه می روند و این خود موجب افت شاخص بورس خواهد شد.

 

ارسال نظر