کد خبر: ۳۱۲۶۴
تعداد بازدید: ۱۳۲۶
تاریخ انتشار: ۰۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲

نگاه‌ها به شرق هرمزگان سواحل مکران دوخته شده

نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس گفت: توسعه سواحل مکران که با دستور ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی و برنامه‌ریزی هوشمندانه دولت یازدهم آغاز شده، زمینه‌ساز رفع مشکلات اساسی شرق هرمزگان است.
نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس گفت: توسعه سواحل مکران که با دستور ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی و برنامه‌ریزی هوشمندانه دولت یازدهم آغاز شده، زمینه‌ساز رفع مشکلات اساسی شرق هرمزگان است.
 به گزارش مارین نیوز، سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی امروز در گفت‌وگویی با فارس در میناب به بیان گوشه‌ای از اقدامات صورت گرفته در شهرستان‌های حوزه شرق و برخی مصوبات شکل گرفته در مجلس نهم به منظور بهبود روند توسعه در این مناطق پرداخته است.

آقای هاشمی، مناطق شرقی هرمزگان در طول سال‌های اخیر محور برنامه‌ریزی و توسعه ملی کشورمان بخصوص در زمینه توسعه سواحل مکران قرار گرفته‌اند. چه ویژگی‌های ذاتی در این منطقه وجود دارد که کانون این برنامه‌ریزی‌ها قرار گرفته‌اند؟
 مناطق شرقی استان یکی از بزرگترین مناطق ساحلی کشور هستند که با وجود وسعت قابل توجهی که دارند، جمعیت کمی در آن ساکن است. این در حالیست که سواحل دریای عمان سواحلی منحصر بفرد با قابلیت‌های گردشگری و صیادی است که در 50 تا 60 سال اخیر اقدامی برای توسعه و بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها به نفع رشد و توسعه کشور صورت نگرفته است.
 راهبردی که رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر توسعه جمعیتی در سواحل و استفاده بهتر از سواحل جنوبی کشورمان تدوین و ابلاغ فرمودند، یک گشایش اساسی در رفع محرومیت از سواحل مکران و زمینه‌ساز توسعه و تعالی این منطقه شد. شرق هرمزگان مجموعه بزرگی از ظرفیت‌ها و استعدادهاست که مجموعه نظام به این تصمیم رسیده که باید بهره‌برداری مناسبی از آن صورت گیرد.

سهم مردم شرق هرمزگان از توسعه این منطقه چیست؟
 توجه ملی به سواحل مکران شرایطی را بوجود خواهد آورد که اشتغال تقویت و میزان بهره‌مندی از سواحل این منطقه برای توسعه کشور بیشتر می‌شود. نقش کلیدی در توسعه سواحل این منطقه با مردمان آن و بخصوص قشر تحصیل‌کرده و توانمند آن است که با جدیت و عزمی راسخ در این زمینه گام برخواهند داشت. زمینه‌سازی علمی و تخصصی در این منطقه مورد توجه جدی قرار گرفته تا همپای ایجاد زمینه‌های قانونی برای توسعه سواحل مکران، بتوانیم نیروهای کار مناسب با شرایط جدید را نیز تربیت کرده باشیم.

چه برنامه‌های مشخصی برای توسعه سواحل مکران از سوی دولت و مجلس طراحی و تصویب شده است؟
 در طول چند سال اخیر دو بار رئیس مجلس شورای اسلامی، سه بار کمیسیون‌های تخصصی مجلس و چندین بار رئیس‌جمهور و معاونین ایشان به شرق هرمزگان و سواحل مکران سفر کردند تا ضمن آشنایی با ظرفیت‌های عظیم این منطقه، راه‌های توسعه آن را بررسی و با بازدید میدانی از سواحل گسترده و بکر آن، امکان استقرار برخی صنایع، دستگاه‌ها و نهادها را فراهم کنند. استقرار نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با توان و قدرت هرچه بیشتر در جاسک زمینه‌ساز ایجاد امنیت پایدار در این منطقه شده و در عین حال اقتدار ایران در آب‌های دریای عمان و محدوده اقیانوس هند را به اثبات رسانده است. علاوه بر این، دولت نیز برنامه‌ریزی‌های خوبی برای استقرار پایانه‌های صادراتی نفت، مراکز بانکرینگ و ... تدارک دیده و کار توسعه جاسک، آبرسانی و ایجاد زیرساخت‌ها برای توسعه این منطقه نیز در دستور کار جدی قرار گرفته که بسیاری از آنها در آستانه بهره‌برداری است.

آیا نیروی انسانی لازم برای نقش‌آفرینی در آینده سواحل مکران در این استان فراهم است؟
 دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در هرمزگان طی یک دهه اخیر رشد چشمگیری یافته‌اند و بیش از 100 هزار دانشجو در این استان تحصیل می‌کنند که هر کدام از آنها مهیای ایفای نقش موثر در توسعه این استان و کشورمان هستند. در مجموع، دانشگاه‌های استان جهت‌گیری مناسبی نسبت به تربیت دانشجویان در رشته‌های مورد نیاز برای توسعه دارند و با جدی شدن روند توسعه سواحل مکران، این جهت‌گیری در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی نیز جدی‌تر شده است.  اکنون دانشگاه دولتی، دانشگاه آزاد و دانشگاه پیام نور در این استان با همین جهت‌گیری کلی مجموعه‌ای از رشته‌های مورد نیاز برای این توسعه و تحول را پرورش می‌دهند.
 
آیا این برنامه‎ریزی‌ها در زندگی مردم این منطقه نیز تاثیر کوتاه مدت خواهد داشت؟
 بدون شک توجه به این منطقه شامل توجه به مردم و ساکنین آن نیز هست. با پیگیری‌هایی که از طریق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و با شخص آقای نوبخت و معاون اول رئیس جمهور داشته‌ایم، بناست تا اولویت اصلی برای اشتغال در این منطقه با نیروهای بومی باشد. لااقل نیمی از نیروی مورد نیاز برای اجرای پروژه‌های عمرانی در فاز اول و نیمی از نیروهای مورد نیاز برای استقرار صنایع در این منطقه باید از میان نیروهای بومی انتخاب و استخدام شوند. به طور کلی رویکرد دولت نیز در توسعه هر منطقه استفاده از نیروهای همان منطقه است و به نظر می‌رسد با تکمیل زمینه‌های قانونی برای توسعه سواحل مکران، بزودی عملیات اجرایی بسیاری از پروژه‌های مرتبط نیز آغاز شود. در عین حال این روزها شاهد ساخت و توسعه بنادر و ایجاد پایانه صادرات نفت و ... نیز هستیم.

بخش خصوصی انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری در این منطقه دارد؟
 بله، با اقدامات خوبی که ارتش جمهوری اسلامی ایران در استقرار امنیت و ثبات در این منطقه انجام داده و مشوق‌های خوبی که از سوی دولت و مجلس برای حضور بخش خصوصی در شهرستان‌های شرقی هرمزگان تعیین کرده، بخش خصوصی آماده سرمایه‌گذاری در این حوزه است. از طرف دیگر، وزارت راه و شهرسازی نیز در حال تکمیل زیرساخت‌های ارتباطی در این منطقه است و فرودگاه جاسک نیز بزودی عملیاتی می‌شود تا تردد به این منطقه آسان‌تر شود. آب مورد نیاز برای توسعه جاسک هم تامین شده و این منطقه مهیای یک جهش بزرگ به سوی پیشرفت و توسعه است. بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در یک منطقه مجموعه نیازها و تضمین‌هایی را پیش روی خود می‌بیند. این تضمین‌ها به طور جدی از سوی دولت و مجلس داده شده که کسی با سرمایه‌گذاری در جاسک ضرر نخواهد کرد.

تاثیر توسعه سواحل مکران در رونق کشاورزی در این منطقه که قدمت دیرینه‌ای دارد، چه خواهد بود؟
کشاورزی در شرق هرمزگان از دیرباز رونق ویژه‌ای داشته است. اگر چه خشکسالی‌های 16 ساله موجب تضعیف پایه‌های کشاورزی محلی در استان شده اما اقدامات مناسبی در این زمینه می‌تواند کشاورزی هرمزگان را نجات دهد. تاکید ما در قالب مجمع نمایندگان استان در مجلس نهم بر این است که هرچه سریعتر آب شیرین‌کن بزرگ بندرعباس که تامین کننده بخش قابل توجهی از نیاز این شهرستان است، مورد بهره‌برداری قرار گیرد. این آب‌شیرین‌کن می تواند در طول روز بیش از  یک میلیون مترمکعب آب را شیرین کند که بر اساس قانون، یک سوم آن در اختیار استان قرار می‌گیرد که تحول بزرگی است و می‌تواند نیاز آبی، شهر رو به توسعه‌ای مانند بندرعباس را برطرف کند و فشار را از روی سد استقلال میناب بردارد تا بخشی از آب این سد در اختیار کشاورزان زیر دست این سد در محدوده دشت میناب قرار گیرد.
 از طرف دیگر توسعه سواحل مکران سبب افزایش جمعیت در این مناطق شده و در عین حال توسعه بنادر و اسکله‌های تجاری را به دنبال دارد و امکان استفاده و صادرات محصولات کشاورزی با هزینه کمتری را فراهم می‌کند که تاثیر مستقیمی بر کشاورزی منطقه خواهد داشت. دیگر نیاز نیست هزینه سنگین حمل تا استان‌های دیگر به کشاورزان و تعاونی‌ها تحمیل شود. کشاورزان با نزدیک شدن به بازارهای هدف و بازارهای صادراتی، دیگر مجبور نیستند تا دسترنج خود را به قیمت مفت به دلالان بفروشند یا مجبور به خسارت شوند.

به طور کلی افق آینده شرق هرمزگان را چگونه می بینید؟
 شرق هرمزگان در آستانه تحولات بزرگی قرار دارد که اگر با همدلی و انسجام درونی نسبت به تحقق و تکمیل آنها همت کنیم، دستاورد آن را در آینده‌ای نزدیک شاهد خواهیم بود. نگاه‌ها برای توسعه کشور به سواحل مکران و شرق هرمزگان دوخته شده است و این نقش آفرینی ملی می‌تواند دستاوردهای فراوانی برای مردم و ساکنین این منطقه داشته باشد. مهم‌ترین اصل در این راه انسجام و همدلی درونی و عزم جدی برای حل ریشه‌ای مشکلات و یک‌دل شدن برای رسیدن به توسعه در این منطقه است. توسعه‌ای که شایسته این مردم صبور و مهربان باشد.



ارسال نظر