عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی : فضای دانشگاهی و آکادمیک کشور می تواند با تربیت نیروهای متخصص، انتقال فناوری به داخل کشور، حرکت در حوزه دانش، حتی عبور از آنها و کمک به توسعه و ایجاد شرکت های دانش بنیان به ارتقای صنعت دریایی کشور کمک شایان توجهی می کند.
عدم اتصال و ارتباط درست بین صنعت دریایی ایران و فضای آکادمیک و دانشگاهی مدت هاست مطرح بوده که ماحصل آن عدم پیشرفت مناسب صنایع دریایی داخلی است. پایگاه خبری – تحلیلی دریایی ایران، مارین نیوز در نظر دارد مجموعه گفت و گو هایی را با اساتید و دانشگاهیان جهت تسهیل رابطه دانشگاه و صنعت و بررسی این مهم، تهیه کند. در همین راستا گفت و گویی را با دکتر وحید چگینی عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی انجام گرفته که در ادامه می خوانید :
به نظر شما فضای دانشگاهی و آکادمیک داخلی در چه زمینه ها و بخش هایی می تواند صنعت دریایی ایران را ارتقا بخشد؟
فضای دانشگاهی و آکادمیک کشور می تواند با تربیت نیروهای متخصص، انتقال فناوری به داخل کشور، حرکت در حوزه دانش، حتی عبور از آنها و کمک به توسعه و ایجاد شرکت های دانش بنیان به ارتقای صنعت دریایی کشور کمک شایان توجهی می کند.
تربیت نیروهای متخصص از مهم ترین وظایف دانشگاه و دانشگاهیان است. این دانش و توانمندی با چه راهکارهایی در بخش های مختلف صنعت دریایی ما ظهور می کند؟
دانش نیروهای متخصص در صورتی می تواند در بخش های مختلف صنعت دریایی ظهور کند که اولا ارتباط بین صنعت و دانشگاه تقویت شود و این ارتباط به معنای واقعی وجود داشته باشد؛ ثانیا دانشگاهیان به شکل دلسوزانه و بدون چشم داشت مادی صرف، در جهت حل مشکلات صنعت دریایی کشور اهتمام ورزند.
در بسیاری از کشورهای پیشرفته شرکت ها و موسسات معتبر با کالج ها و دانشگاه ها ارتباط مستقیم دارند و آغازگر پروژه های کلان صنعتی خصوصا در زمینه تکنولوژی های نوین هستند. به نظر شما این مهم با فراهم کردن چه زمینه هایی و همکاری چه سازمان ها و ارگان هایی امکان پذیر است؟
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این راستا می تواند نقش مهمی ایفا کند، تلاش های بسیار خوب وزارت علوم در این زمینه باید افزایش یابد و قراردادهای کلان بین وزارتخانه های صنعتی ذی ربط و دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور منعقد گردند. همچنین دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارک های علم و فناوری می توانند با ارتقای سطح خدمات علمی و مشاوره ای خود، اعتماد صنعت را جلب کنند.
دانشگاه ها چگونه می توانند در جهت برگزاری بهتر و باکیفیت تر همایش ها و نمایشگاه های تخصصی در صنعت دریایی همکاری کنند و راهکار عملی این موضوع چیست؟
دانشگاهها و پژوهشگاهها تاکنون نیز نقش خود را در این زمینه ایفا کرده اند. بدیهی است در صورت استفاده بیشتر نهادها از ظرفیت علمی دانشگاهها و پژوهشگاهها، سطح علمی همایش ها و نمایشگاههای تخصصی به میزان قابل توجهی ارتقا خواهد یافت. عضویت اعضای هیئت علمی موسسات آموزش عالی در کمیته های علمی و حتی اجرایی همایش ها و نمایشگاههای تخصصی می تواند راهکار موثری در این زمینه باشد.
تاکنون دانشگاه در خصوص مطالعه و بررسی امکانات سرمایه گذاران در صنعت دریایی کشور چه اقداماتی انجام داده است و به نظر شما روش صحیح، برای جذب سرمایه گذاری خارجی از طریق این مطالعات چیست؟
مطمئن نیستم که مطالعه جامعی در این خصوص، در دانشگاههای کشور صورت گرفته باشد. در هر صورت انجام چنین مطالعه ای توسط دانشگاههایی که در زمینه های مرتبط با صنعت دریایی فعالیت دارد و همچنین استفاده از اساتید علوم اقتصاد و مدیریت در این زمینه می تواند کاملا راهگشا باشد.