به گزارش مارین نیوز، دانشگاه بینالمللی چابهار و انجمن جغرافیا و برنامهریزی شهری ایران با همکاری متخصصین حوزههای جغرافیا، برنامهریزی شهری، اقتصاد دریایی و مدیران و سیاستگذاران، سومین همایش ملی رقابتپذیری و آینده تحولات شهری با رویکرد اقتصاد دریا محور را چهارم تیر ماه 1404 برگزار میکنند. آخرین مهلت ارسال مقالات کامل بیستم خرداد سال 1404 خواهد بود و نتایج داوری مقالات تا بیست و پنجم خرداد اعلام میشود.
دانشگاه بینالمللی چابهار و انجمن جغرافیا و برنامهریزی شهری ایران با تأکید بر اهمیت تحولات شهری در چارچوب اقتصاد دریا محور و با توجه به نقش کلیدی دریاها و سواحل در توسعه پایدار، معتقدند که شهرهای ساحلی و بندری میتوانند موتور محرک رشد اقتصادی و افزایش رقابتپذیری ملی باشند. امروزه، افزایش رقابت در حوزههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، ساختار شهرهای ساحلی و بنادر را متحول کرده و عملکرد سنتی آنها را تغییر داده است.
در طی بیش از سه دهه گذشته، رقابتپذیری در بخشهایی چون صنایع دریایی، بنگاههای اقتصادی، مناطق ساحلی و شهرهای بندری بهطور ویژه مورد توجه قرار گرفته و تأثیر آن در موفقیت یا عدم موفقیت این نهادها بهخصوص در حوزه اقتصاد دریا محور نمایانتر شده است. شهرهای پیشرو در اروپا، آسیا و خاورمیانه نیز با بهرهگیری از راهبردهای نوین در توسعه اقتصاد دریا محور، سعی کردهاند ضمن همگامسازی با فرایندهای جهانیشدن، جایگاه خود را در زنجیره تجارت بینالمللی، گردشگری دریایی، شیلات، حملونقل و سایر صنایع وابسته تقویت کنند.
تحولات حاصل از جهانیشدن، نقش مدیران شهری را در ارتقای رفاه عمومی و بهبود کیفیت زندگی شهروندان برجستهتر کرده است. در این راستا، برنامهریزی شهری با رویکردی جامع و با در نظر گرفتن ظرفیتهای طبیعی و جغرافیایی دریاها و سواحل باید بر توسعه زیرساختهای بندری، گردشگری ساحلی، اقتصاد آبی و تجارت دریایی متمرکز شود. همچنین، توجه به اهمیت ذینفعان، جوامع محلی و فعالان اقتصادی در کنار سیاستگذاریهای کلان، نقشی اساسی در این فرایند ایفا میکند.
اهداف همایش
برگزار کنندگان هدف از برگزاری این همایش را بررسی نقش اقتصاد دریا محور در توسعه شهری و افزایش رقابت پذیری شهرهای ساحلی و بندری اعلام کرده اند. با توجه به اهمیت دریاها در زنجیره تأمین جهانی، گردشگری، شیلات، حملونقل و تجارت بینالمللی، شهرهای ساحلی ایران میتوانند با برنامهریزی صحیح، به مراکز اقتصادی پررونق تبدیل شوند.
اهداف کلیدی این همایش شامل تحلیل جایگاه جهانی شهرهای ساحلی ایران از جمله مقایسه فرصتها و چالشهای شهرهای بندری کشور با شهرهای پیشرو در جهان و بررسی نقش بنادر، مناطق آزاد و کریدورهای ترانزیتی در توسعه اقتصادی است. توسعه زیرساختهای مدرن و حکمروایی نوین شهری نیز با تمرکز بر سیاستگذاری و مدیریت ویژه شهرهای ساحلی و نقش سرمایهگذاری دولتی و خصوصی در بهبود زیرساختهای دریایی و شهری مورد بررسی قرار میگیرد. ترویج اقتصاد آبی و تنوعبخشی اقتصادی شامل تحلیل ظرفیتهایی نظیر گردشگری دریایی و انرژیهای تجدیدپذیر و توسعه پایدار فعالیتهای اقتصادی مرتبط با دریا است. جهانیشدن و اقتصاد دریا محور به تأثیر توافقات تجاری بینالمللی بر شهرهای بندری و ارائه راهکارهایی برای تقویت تعامل اقتصادی این شهرها با بازارهای جهانی میپردازد. مدیریت زیستمحیطی و تابآوری شهری نیز به راهکارهای مقابله با چالشهای زیستمحیطی و تغییرات اقلیمی و افزایش تابآوری شهرهای ساحلی در برابر بلایای طبیعی توجه دارد.
محورهای اصلی همایش
محورهای اصلی این همایش شامل نقش اقتصاد دریا محور در اقتصاد ملی، حکمروایی سرزمینی و توسعه سکونتگاههای ساحلی با تمرکز بر اقتصاد دریا محور است. مدیریت بازرگانی و اقتصاد دریا محور، گردشگری، رقابتپذیری و برنامه هفتم توسعه نیز از دیگر محورهای مطرح در این همایش هستند. آمایش سرزمین، مخاطرات محیطی، آیندهپژوهی و استفاده از فناوریهای نوین نیز مورد بررسی قرار خواهند گرفت. همچنین، محورهایی همچون مخاطرات جهانی با رویکرد اقتصاد دریا محور و نظم و امنیت بهعنوان زیربنای توسعه اقتصاد دریا محور در دستور کار قرار دارند.
دعوت به مشارکت
برگزارکنندگان این رویداد از تمامی پژوهشگران، متخصصان، فعالان اقتصادی و دانشگاهیان دعوت کردهاند تا با ارسال مقالات و شرکت در همایش، در راستای توسعه پایدار و ارتقای جایگاه شهرهای ساحلی ایران در رقابتپذیری جهانی گامهای مؤثری بردارند.
این همایش بستری مناسب برای تبادل ایدهها و ارائه راهکارهای علمی و عملی در زمینه چالشها و فرصتهای شهری ایران خواهد بود./