به گزارش مارین نیوز از روابط عمومی انجمن مهندسی دریایی ایران، در شش ماه گذشته، کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران با رویکردی پویا و خلاق، مجموعهای از فعالیتهای متنوع در حوزههای آموزش، پژوهش، اشتغالزایی و تقویت تعاملات صنعتی به انجام رسانده است. به همین منظور، جهت آشنایی بیشتر با فعالیتهای انجامشده و برنامههای آتی، خبرنگار روابط عمومی انجمن گفتوگویی با سرکار خانم جعفری، رئیس کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران، ترتیب داده است که متن کامل آن را در ادامه میخوانید.
شیرین جعفری هستم، دانشآموخته کارشناسی از دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر (۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱) و دانشجوی کارشناسی ارشد معماری کشتی (هیدرومکانیک) در دانشگاه صنعتی امیرکبیر (۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳). فعالیت خود را در انجمنهای علمی از سال ۱۳۹۹ آغاز کردم و از سال ۱۴۰۱ تا کنون، طی دو دوره متوالی به عنوان رئیس کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران در خدمت جامعه دریایی بودهام.
ما فعالیت خود را از نو آغاز نکردهایم، بلکه در حال توسعه و گسترش فعالیتی هستیم که از پیش وجود داشت. پیشتر، کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران تنها بر رشته کشتیسازی متمرکز بود، که این امر باعث کمرنگ شدن نقش سایر رشتههای دریایی شده بود. اما در برنامه جدید توسعه کمیته، ساختار فعالیتها را تغییر داده و آن را به کارگروههای تخصصی از جمله کشتیسازی، ماشین آلات دریایی، الکترونیک و مخابرات دریایی، فراساحل و انرژیهای تجدید پذیر، دریانوردی، بازرگانی و مدیریت دریایی، محیط زیست دریایی، رباتیک، هوش مصنوعی و کنوانسیونها و معاهدات دریایی تقسیم کردیم و در این راستا از تمام رشتههای مرتبط با صنعت دریا دعوت کردهایم تا در این مسیر همراه ما باشند، که خوشبختانه با استقبال گسترده دانشگاهها و صنایع مواجه شدیم.
این کمیته با هدف توانمندسازی دانشجویان، افزایش تعامل بین دانشگاه و صنعت و فراهمکردن بستری برای رشد علمی و حرفهای آنها فعالیت میکند. همانطور که مستحضر هستید یکی از چالشهای اساسی صنعت دریایی در کشور، فاصله میان دانشگاه و صنعت است. کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران تلاش دارد این فاصله را کاهش داده و بستری مناسب برای ارتباط مؤثر میان دانشجویان، اساتید و صنایع دریایی فراهم کند. ما تلاش کردهایم با ایجاد کارگروههای تخصصی، برگزاری دورههای آموزشی، همکاری با صنایع دریایی و حمایت از نوآوری، دانشجویان را برای ورود به بازار کار آماده کنیم.
در این مدت، چندین برنامه آموزشی و مهارتی را برگزار کردهایم. یکی از مهمترین اقدامات، انعقاد تفاهمنامه با مؤسسه ردهبندی ایرانیان برای آموزش سندخوانی IMO بود که به اشتغال غیرمستقیم ۳۰ دانشجوی دریایی کمک کرد. همچنین، پروژه مشترک ISMO را با واحد بازرسیهای فراساحل مؤسسه ردهبندی ایرانیان آغاز کردیم که هدف آن انتقال دانش بازرسی، مستندسازی تجربیات و ایجاد چکلیستهای فنی است. همچنین جهت برگزاری دوره های تخصصی تکنیسین دریایی با موسسه آموزش های دریایی عرش آراد تفاهمنامهای منعقد شده است که طی سال 1404 با معرفی دانشجویان و برگزاری دوره های مختلف مانند غواصی صنعتی، جوشکاری زیر آب، تعمیر و نگهداری قفسهای ماهی، جیره نویسی آبزیان و ... بستر یادگیری مهارت های تکنسینی برای دانشجویان با بهترین شرایط مهیا خواهد شد.
ما در این حوزه بسیار فعال بودهایم. برگزاری نشستهای علمی در حوزه توسعه دریامحور با مشارکت سازمان صنایع دریایی و ایجاد و ساماندهی منابع آموزشی متمرکز برای آزمونهای استخدامی و کنکور کارشناسی ارشد با اثربخشی بالا، از اقدامات مهم ما بوده است. همچنین، همکاری ویژهای با دانشگاه صنعتی شریف داشتیم که منجر به اعطای بورسیه به ۵ دانشجوی برتر در مؤسسه ردهبندی ایرانیان شد که خود این موضوع می تواند شروع روند مثبتی و امیدبخشی برای دانشجویان باشد.
بله، ما بهشدت از نوآوریهای دانشجویی حمایت میکنیم. یکی از مهمترین پروژههای ما، مشارکت در توسعه اولین ربات ROV ملی بود که به صنایع و ارگانهای دریایی معرفی شد. همچنین در کنار این موارد، طراحی مجدد سایت انجمن مهندسی دریایی ایران را با کمک دانشجویان انجام دادیم تا خدمات بهتری به اعضا ارائه شود.
بله، ما در چندین رویداد مهم حضور داشتیم. از جمله، مشارکت در نهمین کنفرانس فراساحل که با همکاری دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد و همچنین برگزاری مسابقه قایقهای کارتنی که با هدف ترویج مهندسی دریا انجام گرفت. علاوه بر این، همکاریهایی را با سازمان صنایع دریایی برای ایجاد کمیتههای اقیانوسشناسی و مدیریت دانش آغاز کردهایم.
سرکار خانم جعفری: یکی از مهمترین مسئولیتهای ما، کمک به ورود دانشجویان به بازار کار است. در ۶ ماه گذشته، توانستیم فرصتهای شغلی و امریه را به دانشجویان معرفی کنیم که منجر به اشتغال ۵ نفر در سازمانهای دریایی مختلف و پذیرش ۲ نفر در امریه شد. همچنین، در حال مذاکره با سازمان نظام مهندسی ایران هستیم تا امکان حضور فارغالتحصیلان مهندسی الکترونیک و مخابرات دریایی در آزمونهای تخصصی فراهم شود.
صنعت دریا در کشور ما بسیار مظلوم واقع شده است و این مظلومیت در کنار تمام سختی های آن، موجب شده است تا دانشجویان بسیار با اخلاق، متعهد، همراه و پیگیری قدم به دنیای صنایع دریایی بگذارند. به همین جهت من به آینده صنعت دریایی کشور بسیار خوشبین هستم و قطعا دانشجویان در این مسیر بسیار خوش خواهند درخشید.
بنده معتقدم که دانشجویان نهتنها باید مخاطب برنامههای انجمن باشند، بلکه باید در طراحی و اجرای آنها نیز نقش داشته باشند. لذا بستر برای حضور و فعالیت تمامی دانشجویان در انجمن مهندسی دریایی فراهم است و انجمن نیز بسیار علاقمند است با دانشجویان بصورت مستقیم در تماس باشد تا ایده های و نقطه نظراتشان را دریافت کند.
همچنین برای این منظور، کارگروههای دانشجویی تخصصی را تشکیل دادهایم تا هر فرد بتواند در حوزه موردعلاقه خود فعالیت کند و دانش و مهارتهای خود را توسعه دهد. سعی نموده ایم، با برگزاری نظرسنجیهای مستمر، ایدهها و نیازهای دانشجویان را شناسایی کرده و در برنامهریزیهای کمیته لحاظ میکنیم تا فعالیتهای ما همسو با انتظارات و دغدغههای آنها باشد. علاوه بر این، فرصتهایی را برای دانشجویان فراهم کردهایم تا در پروژههای پژوهشی و صنعتی انجمن مشارکت داشته باشند و از نزدیک با چالشها و نیازهای صنعت دریایی آشنا شوند.
قطعا نیروی محرکه اصلی در توسعه کمیته دانشجویی، حضور و مشارکت فعال دانشجویان در برنامههای مختلف انجمن است. هدف ما این است که کمیته دانشجویی را به فضایی پویا تبدیل کنیم که نهتنها به فعالیتهای علمی محدود نشود، بلکه بستری برای تعامل، یادگیری و تبادل تجربه میان دانشجویان باشد.
برای دستیابی به این هدف، چند برنامه کلیدی در نظر گرفتهایم:
برگزاری کارگاههای تخصصی متناسب با نیازهای صنعت و دانشجویان، تا مهارتهای کاربردی آنها را تقویت کنیم.
ایجاد فرصتهای کارآموزی و همکاری نزدیکتر با شرکتهای دریایی، بهمنظور تجربه عملی و ارتباط با صنعت.
راهاندازی پلتفرمهای آنلاین برای به اشتراکگذاری منابع، تجربیات و ایجاد شبکه ارتباطی بین دانشجویان و متخصصان.
برگزاری تورهای علمی و بازدیدهای صنعتی برای آشنایی عمیقتر با فضای کاری و فناوریهای روز.
افزایش تعامل با انجمنهای علمی و دانشجویی دیگر جهت گسترش ارتباطات و ایجاد فرصتهای جدید برای یادگیری و همکاری.
ما امیدواریم با این برنامهها، دانشجویان را بیشازپیش درگیر کنیم و کمیته دانشجویی انجمن مهندسی دریایی ایران را به مرجعی معتبر برای توسعه فردی و حرفهای آنها تبدیل کنیم. اما تحقق این اهداف بدون حضور و مشارکت دانشجویان ممکن نخواهد بود. این کمیته، خانهای برای همه دانشجویان علاقهمند به صنعت دریاست و آینده آن، در دستان شماست.
دانشجویان باید بدانند که آینده صنعت دریایی در دستان آنهاست. با تلاش، خلاقیت و استفاده از فرصتهای آموزشی، میتوانند تأثیر بزرگی در این صنعت داشته باشند. ما در کمیته دانشجویی آمادهایم تا مسیر رشد آنها را هموار کنیم و از تمامی دانشجویان علاقهمند دعوت میکنیم که به ما بپیوندند. پیشنهاد میکنم دانشجویان علاوه بر ارتقا دانش و مهارتی خود در فعالیت های داوطلبانه اجتماعی مانند انجمن های علمی و ... نیز حضور داشته باشند. ایجاد و گسترش ارتباطات سبب میشود تا مهارت های دانشجویان دیده شود و آنان اعتماد بنفس حضور در فضای کاری، صنعتی و آکادمیک را پیدا کنند. انجمن های علمی دانشگاهی و ملی بستر مناسبی برای ایجاد و گسترش ارتباطات است، قدرت انجمن ها را نباید دست گرفت.
در این دوره ششماهه، کمیته دانشجویی با تمرکز بر آموزش، پژوهش، اشتغالزایی و توسعه تعاملات صنعتی، تلاش کرده است تا بستری مناسب برای رشد علمی و حرفهای دانشجویان دریایی کشور فراهم کند. امید است که با ادامه این مسیر، حمایت بیشتر از سوی نهادهای دریایی و علمی، امکان دستیابی به اهداف بزرگتری نیز فراهم شود.
شعار فعالیت انجمن "پیگیری، پیگیری تاحصول نتیجه است" پس از همگی اعضای جامعه دریایی تقاضا میکنم صدای انجمن باشند تا انجمن بتواند صدای واحد صنایع دریایی ایران در جهت پیشرفت و توسعه این مسیر باشد.
همچنین لازم است در پایان تشکر کنم از تیم ماریننیوز تا این فرصت را در اختیار من قرار دادند تا عملکرد کمیته دانشجویی در جامعه دریایی بازتاب پیدا کند.