کد خبر: ۳۶۵۸۳
تعداد بازدید: ۲۱۸۴
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۰

قایق پرنده باور

قایق‌ های پرنده یا ادوات اثرسطحی نوعی از وسایل دوزیست آبی - هوایی محسوب می ‌شوند که ضمن دارا بودن قابلیت نشستن و بلند شدن از روی آب، با طراحی خاص خود از پدیده اثر سطحی استفاده کرده و قابلیت‌ های عملیاتی خود را افزایش می‌ دهند.
به گزارش مارین نیوز، قایق های تندرو نوعی از شناورهای کوچک و با سرعت بالا هستند که در حوزه های گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع از حملات و تهاجم های احتمالی متجاوزان مانند دزدان دریایی و کشورهای متخاصم به مرزهای آبی و دریاهای یک کشور کاربرد فراوان دارند.
کشورمان هم پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید ناو‌های و ناوچه ‌ها می ‌توان قدرتمندترین کشور منطقه در حوزه دریا بود، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تهاجم دشمن بعثی فرماندهان نظامی سپاه در حوزه دریا به این فکر افتادند که برای وظایف یاد شده از نوعی شناور‌های تندرو با قابلیت نصب انواع سلاح مانند مین های دریایی، پرتابگر‌های راکت های کوتاه برد و تیر بار‌های ۷.۱۲ میلیمتری داشتند، بهره ببرند. در همین راستا قایق پرنده باور معرفی می گردد. 

قایق پرنده باور
قایق‌ های پرنده یا ادوات اثرسطحی نوعی از وسایل دوزیست آبی- هوایی محسوب می ‌شوند که ضمن دارا بودن قابلیت نشستن و بلند شدن از روی آب، با طراحی خاص خود از پدیده اثرسطحی استفاده کرده و قابلیت‌ های عملیاتی خود را افزایش می‌ دهند.
با توجه به طراحی ویژه این وسایل می‌ توان گفت که قایق پرنده هواپیمایی نیست که به آن قابلیت آب نشینی داده اند بلکه (از نظر انتظارات عملیاتی) قایقی است که به آن قابلیت پرواز در ضمن استفاده از یک پدیده فیزیکی ساده را داده اند.


از جمله مزیت‌ های یک قایق پرنده این است که هر منطقه‌ ای در دریا می‌ توان محل آغاز ماموریت آن باشد و در صورت لزوم در هر منطقه‌ ای فرود آمده و در عوارض ساحلی خود را پنهان کند. این نوع وسایل پس از جنگ جهانی دوم مورد توجه واقع شدند و اولین نمونه‌ های عملیاتی آن‌ ها ساخت شوروی سابق بوده است.


وجود قایق پرنده ایرانی باور برای نخستین بار در پنجمین روز از رزمایش پیامبر اعظم در فروردین ماه سال ۸۵ اعلام شد. هر چند این خبر در آن زمان بازتاب بسیار بالایی توام با اظهار شگفتی از توان کشورمان در ساخت این وسیله داشت، اما پس از تحویل تعداد ۱۲ فروند از آن در مهرماه سال ۱۳۸۹ تحت هدایت خلبانان آموزش دیده که بیانگر عملیاتی شدن کامل باور بود، برخی عناصر مغرض که همواره سعی در مخدوش جلوه دادن توانمندی‌ های بومی کشور را دارند، این بار نیز وارد عمل شده و با دستاویز قرار دادن شباهت باور ۲ و یک نمونه ساخت شوروی سابق، سعی در بی ارزش کردن این دستاورد مهم داشتند. سرعت قایق پرنده باور ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت (۱۰۰ نات) تا بیش از ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت بوده و ارتفاع پروازی معمول آن یک تا ۵ متر و تا سقف چند ده متر عنوان شده است.
نسل های بعدی قایق  پرنده باور با نام های باور ۲، ۳ و ۴ محصول سازمان‌ های صنایع دریایی و هوایی و دانشگاه صنعتی مالک اشتر وزارت دفاع، هم مانند نسل اول آن، ماموریت گشت زنی و شناسایی بر روی دریا را انجام می‌ دهند. آنچه تا به حال در رابطه با تجهیزات و تسلیحات باور اعلام شده است عبارت است از: برخورداری از دوربین‌های مختلف دید در روز و شب با قابلیت‌ های ارسال بی درنگ اطلاعات و همچنین حمل تیربار، ضمن این که عنوان شده است که در آینده نزدیک راکت و موشک‌ های ضد شناور نیز به این قایق پرنده افزوده خواهد شد.


باور در رسانه های خارجی
پایگاه های خبری BELLINGECAT و NATIONALINTEREST هم طی گزارشی با ذکر ویژگی های این قایق این شناورها را بررسی کردند.







ارسال نظر