تازه های سایت
پربازدید ترین اخبار
کد خبر: ۳۸۳۰۶
تعداد بازدید: ۴۹۶
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۲

هشدار درباره صید بی‌ رویه در دریا / خطر نابودی گونه ‌های جانوری دریایی بسیار بالاست

رئیس سازمان شیلات هشدار داد که روند کنونی صید در دریاها، تنوع مخلوقات در این زیست بوم را به سرنوشت شکارگا‌ه های خشکی دچار خواهد کرد.
به گزارش مارین نیوز، سید حسین حسینی در برنامه صف اول یکشنبه شب شبکه خبر با بیان اینکه خطر نابودی برخی از گونه‌های جانوری دریایی بسیار بالاست، تصریح کرد: آنچه در زیست بوم‌های خشکی به علت شکار بی رویه و تغییرات تمدنی رخ داد، در دریا‌ها نیز شدنی است و متاسفانه تاکنون نیز برخی از گونه‌ها فراوانی خود را از دست داده اند.
معاون وزیر کشاورزی افزود: حتی در مورد ماهیان صیادی نیز، زمانی انواع ماهیان حلوا سفید، شوریده، راشکو، سرخو و سنگسر به وفور در ترکیب صید صیادان دیده می‌شد، اما اکنون آشکارا شاهد کاهش این گونه‌ها هستیم و فراوانی برخی از گونه‌ها به شمارش افتاده است.
رئیس سازمان شیلات تصریح کرد: تغییرات در خشکی به دلیل مشهود بودن، آشکارتر دیده می‌شود، اما آنچه که در دریا رخ داده است و ادامه دارد، چون به چشم نمی‌آید، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.
حسینی با تاکید بر غلط بودن این تصور که دریا یک ذخیره تمانم ناشدنی است، هشدار داد: اگر نگاه درست و عملکرد مناسبی نباشد، مرگ و میر تحمیلی و طبیعی در کنار هم، فرصت بازسازی و تجدید ذخایر را از طبیعت می‌گیرند و حیات این زیست بوم تهدید می‌شود.
رئیس سازمان شیلات تلاش برای حفاظت از زیست بوم دریایی را از تکالیف و برنامه‌های این سازمان خواند و تصریح کرد: موضوعاتی مانند تاکید بر تقویت یگان حفاظت و یا اعمال محدودیت در صید و صدور مجوز صیادی در قالب همین برنامه هاست.
آمار صید؛ معیار راستی آزمایی 
رئیس سازمان شیلات گفت: حجم صید ماهی در دریای خزر بهترین معیار برای راستی آزمایی سطح رهاسازی بچه ماهی در رودخانه ها و دریاست.
حسینی در ادامه برنامه صف اول یکشنبه شب شبکه خبر با بیان اینکه امسال 355 میلیون قطعه بچه ماهی در دریا رهاسازی شده است، درباره سند این آمار گفت: علاوه بر شمارش دقیق و نظارت هایی که صورت می گیرد،‌ آمار صید هر سال،‌ نشانگر سطح رهاسازی هاست.
وی با بیان اینکه دریا به این سوال پاسخ می دهد، افزود: اگر رهاسازی ها نبود، از چندین سال پیش دیگر ما شاهد صید ماهی سفید و کفال توسط صیادان نبودیم، چراکه محیط و امکان طبیعی تکثیر این گونه ها آنها همپای حجم صید از بین رفته است.
رئیس سازمان شیلات با بیان اینکه با فراهم کردن امکان تکثیر طبیعی با همکاری صیادان، امسال حدود 30 میلیون قطعه ماهی تکثیر شده است، گفت: آمار صید ماهی در شمال کشور سالانه 18 تا 20 هزار تن است که نتیجه بازسازی ذخایری است که بطور مداوم انجام می شود.
حسینی ایجاد زیستگاه های مصنوعی را از جمله فعالیت های حفظ ذخایر در جنوب کشور عنوان کرد و گفت: به منظور توقف روند نزولی ذخایر، تاکنون 10 هزار زیستگاه ماهیان در جنوب کشور راه اندازی شده است.
ارزان سازی، زمینه ساز افزایش مصرف ماهی
رئیس سازمان شیلات افزایش تولید و ارزان سازی را راهکاری اساسی برای تشویق مصرف کنندگان به افزایش استفاده از ماهی خواند.
حسینی در بخش دیگری از برنامه صف اول یکشنبه شب شبکه خبر درباره برنامه این سازمان برای افزایش سهم آبزیان در سبد غذایی مردم، گفت: ارزان سازی یکی از موثرترین راهکارها برای افزایش مصرف است و به این منظور علاوه بر فراوان سازی محصول، به دنبال تنوع محصول هستیم.
وی با بیان اینکه با ایجاد تنوع در محصولات می توان به فروان سازی و ارزان سازی رسید، افزود: به عنوان مثال ماهی تیلاپیا که در 140 کشور تولید می شود، در کشور ما تولید کمی دارد و برای افزایش تولید این گونه طرح هایی در یزد، سمنان، قم و خراسان جنوبی در دست اجراست.
رئیس سازمان شیلات حذف واسطه ها را راهکار دیگری برای ارزانسازی آبزیان خواند و گفت: با راه اندازی مراکز عرضه مستقیم می کوشیم در این مسیر پیش برویم و تاکنون 25 بازار تخصصی عرضه مستقیم راه اندازی شده است.
حسینی با بیان اینکه شاخص قیمت گذاری گوشت مرغ، مرغ های پرورشی است،‌ صید دریایی را به مثابه شکار در خشکی توصیف کرد و افزود: در مورد آبزیان، شاخص قیمت گذاری، آبزیان صید شده از دریاست و این امر در مورد حلوا سفید و شوریده و شیر که قیمت بالایی دارند مشهود است،‌ بنابر این برای ارزان سازی ما باید روی ماهیان پرورشی کار کنیم.
فعالیت شیلات دو برابر می شود
رئیس سازمان شیلات از برنامه ریزی برای افزایش تولید ماهی در قفس تا نیم میلیون تن خبر داد.
حسینی در ادامه برنامه صف اول یکشنبه شب شبکه خبر با بیان اینکه بیش از 90 درصد آبزیان مصرفی در ایران، در داخل کشور تولید می شود، گفت: امسال از یک میلیون و 256 هزار تن تولید داشتیم که یک میلیون و 100 هزار تن آن در داخل کشور بوده است.
وی افزود: از این رقم، حدود 556 هزار تن، محصول مراکز آبزی پروری بوده که تنها 56 هزار تن آن مربوط به سواحل بوده است.
حسینی با تاکید بر اینکه آبزی پروری مختص مناطق ساحلی نیست، تصریح کرد: کمتر از 10 درصد تولیدات پرورشی امسال ما در سواحل بوده که نشان می دهد این صنعت، محدود به سواحل نیست.
رئیس سازمان شیلات گفت: در حال حاضر در 22 استان کشور از جمله کرمان و سمنان خاویار تولید می شود و فقط در زابل حدود 3500 خانوار با پرورش ماهی در حوضچه امرار معاش می کنند.
وی با بیان اینکه قفس های پرورشی از ۱۳۰ قفس به ۳۵۰ قفس افزایش یافته، تصریح کرد: ما ظرفیت تولید ۳۰ هزار تن ماهی در قفس را داریم و مکلفیم که تا ۱۴۰۴تولید و صید آبزیان از یک میلیون و ۲۵۶ هزار تن به ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن برسد.
حسینی گفت: برای تحقق این اهداف ما به همکاری شرکت های دانش بنیان و مجموعه های تحقیقاتی نیاز داریم که در سال های اخیر پای کار آمده اند و سرمایه گذاری هایی نیز در عرصه های مختلف صنعت آبزی پروری صورت گرفته است.
رئیس سازمان شیلات برنامه‌ریزی برای تولید سالانه ۱۶۰ هزار تن میگو و ۳۰ هزار تن جلبک و گیاه دریایی را از دیگر فعالیت های این سازمان خواند و گفت:‌ در حال حاضر ۲۴۰ هزار نفر در صنعت آبزی پروری اشتغال دارند که برای 2 برابر شدن آن،‌برنامه ریزی شده است./





منبع: iribnews.ir
برچسب ها: صید بی‌ رویه ، شیلات
ارسال نظر