مقامات مسئول و رسانه های گروهی چین بر این باورند که نقش ایران در پیشبرد برنامه های توسعه اقتصادی این کشور بسیار با اهمیت است و در حال حاضر چین خواهان بهره از مزایای برجام ایران برای توسعه راه ابریشم نوین زمینی و دریایی است.
به گزارش مارین نیوز، جاده ابریشم مسیری تجاری بازرگانی بزرگی بود که خاور و باختر و جنوب آسیا را به هم و به شمال آفریقا و خاور اروپا پیوند میداد. این مسیر در سده پانزدهم میلادی بهمدت ۱۷۰۰ سال، بزرگترین شبکه بازرگانی دنیا بود. کشورمان به عنوان یکی از کشورهایی که در مسیر این جاده قرار دارد از سال گذشته در راستای احیای آن اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده است و در این مسیر کشور چین نیز همکاری های بسیاری با ایران داشته تا جایی که در رسانه های خبری از ایران و چین به عنوان احیاگران این مسیر بازرگانی نام برده اند؛ در راستای اقدامات کشورمان برای نوسازی و بهبود این مسیر بهمن ماه سال گذشته وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود که احیای جاده ابریشم با مرکزیت ایران انجام می شود.
بنابراین گزارش، مقامات مسئول و رسانه های گروهی چین بر این باورند که نقش ایران در پیشبرد برنامه های توسعه اقتصادی این کشور بسیار با اهمیت است و ایران علاوه بر شریک توسعه اقتصادی دومین اقتصاد برتر دنیا، گذرگاهی با اهمیت برای احیای جاده ابریشم نوین است. ایرنا در این زمینه به نقل از نشریه گلوبال تایمز آبان ماه امسال نوشته بود: "چین در راه تطبیق راهبردهای خود در خاورمیانه برای اجرای بهتر برنامه راه ابریشم است و در این میان به کشورهایی نظیر ایران اهمیت زیادی می دهد و بخشی از برنامه نیز جلوگیری از نفوذ نیروهای بیگانه است. دولت پکن در حال برقراری روابط نزدیکتر با کشورهای پاکستان و افغانستان در ارتباط با راه ابریشم است و با توجه به غنی بودن ایران از لحاظ منابع انرژی و نفت لازم است راهبردهای دقیق و بهتری برای توسعه روابط و همکاری میان دو کشور در نظر گرفته شود. اگرچه چین در زمینه توسعه منابع تجدیدپذیر انرژی مانند انرژی خورشیدی تلاش می کند اما باید در مورد کشورهای دارای منابع نفت مانند ایران نیز با دقت عمل کند و راهبردهایی منظم و مدون داشته باشد."
این گزارش می افزاید: در حال حاضر چین بسیار امیدوار است که با بهره گیری از مزایای برجام ایران بتواند نقش مهمی در پیشبرد برنامه راه ابریشم نوین زمینی و دریایی این کشور داشته باشد. ایرنا در این زمینه خبر داده است: "ایران از نظر چین، عنصر مرکزی در کمربند اقتصادی جاده ابریشم است، کمربندی که به شدت برای تحقق آن تلاش می شود و بسیاری از کارشناسان، بخشی از این تلاش ها را گسترش نفوذ فرامرزی چین از طریق آسیای مرکزی به خلیج فارس و اروپا می دانند. منظور از کمربند، شبکه ای برنامه ریزی شده از راه های زمینی، خطوط راه آهن، خطوط نفت و گاز طبیعی و سایر پروژه های زیرساختی از شهر «شیان» در مرکز چین تا آسیای میانه و در نهایت تا مسکو، روتردام و ونیز در اروپا را شامل می شود و مسیر دریایی آن نیز شبکه ای برنامه ریزی شده از بنادر و پروژه های ساحلی زیرساختی از جنوب و جنوب شرقی آسیا تا شرق آفریقا و شمال دریای مدیترانه را در بر می گیرد. در این مسیر چین از ایران به عنوان یک گذرگاه کلیدی یاد کرده است که از مسیرهای مهم نقل و انتقالات تجاری راه ابریشم خواهد بود و بسیاری از شرکت های چینی اکنون در همین راستا با شرکت های کشورمان در همکاری نزدیک هستند. اهمیت حضور ایران در این طرح به قدری برای چین مهم است که جانگ گائو لی معاون نخست وزیر چین در تازه ترین اظهارات خود خواستار آن شده است که ایران در پیشبرد برنامه راه ابریشم نقش شایسته ای ایفا کند."
یادآور می شود: طرح راه ابریشم باعث شده است تا چین و کشورهای دیگر از طریق دریا و بنادر، مناطق اقتصادی ویژه و خطوط آهن با یکدیگر مرتبط شوند و دهها قطار و کشتی از استان های مختلف بخصوص از شرق چین این روزها بین چین و ایران - چین و پاکستان و چین و اروپا در حرکت باشند تا ایده ایجاد این کمربند بزرگ نهایی شده و تحقق پیدا کند.
منبع : شبستان