رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس بوشهر نتایج تحقیقات میدانی وقوع سیلاب ها را در دو نقطه از بوشهر اعلام کرد.
به گزارش مارین نیوز، رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس بوشهر از نتایج تحقیقات میدانی وقوع سیلاب در محدوده مصبی رودخانه مند و اروند رود در فروردین 98 خبر داد و گفت: در یک ایستگاه نزدیک دهانه مصب اروند، تغییرات ساعت به ساعت شوری سطحی و شوری نزدیک بستر (توسط دستگاه CTD) و همچنین تغییرات کشندی عمق ایستگاه اندازه گیری به مدت 14 ساعت در زمان حضور سیلاب اندازه گیری شد. نتایج نشان دهنده چیره شدن اثر سیلاب بر تغییرات کشندی شوری است. سیلاب موجب شد که آب سطحی همواره در مدت 14 ساعت، حتی در زمان مد، شیرین باشد. همچنین، شوری آب نزدیک بستر فقط در زمان های نزدیک به نقطه مد (High Water) کمی تحت اثر شوری خلیج فارس قرار گرفت و تا حدود 23 بالا آمد. در بقیه زمان ها، به دلیل حضور سیلاب، از سطح تا بستر آب کاملا شیرین بود.
مریم قائمی افزود: نتایج بررسی های انجام شده در ایستگاه بالادست مصب رودخانه مند (استان بوشهر) نیز نشان داد شوری در زمان سیلاب منطقه ای نسبت به شرایط بدون سیلاب بیش از 8 واحد کاهش و همزمان تراز آب 40 سانتی متر افزایش داشته است.
وی با بیان این که مواد ﻣﻐﺬي و میزان آن از ﺣﻴﺎﺗﻲ ﺗﺮﻳﻦ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎي زﻳﺴﺘﻲ در ﺑﻮم سامانهﻫﺎي آﺑﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ که در این پایش مورد مطالعه قرار گرفت، اظهار نمود: مواد ﻣﻐﺬي ﺑﻪ وﻳﮋه ﻧﻴﺘﺮوژن و ﻓﺴﻔﺮ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎي ﻣﻬﻢ ﻛﻴﻔﻲ آب در ﻣﺼﺐ ﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ، زﻳﺮا آﻧﻬﺎ داراي اﺛﺮات ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻳﺎ ﻏﻴﺮﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺑﺮ رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﺎن، ﻏﻠﻈﺖ اﻛﺴﻴﮋن ﻣﺤﻠﻮل، ﺷﻔﺎﻓﻴﺖ آب و ﻧﺮخ رﺳﻮب ﮔﺬاري ﻫﺴﺘﻨﺪ. اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬي در اکوسیستم های ساحلی باعث تغییرات قابل توجه اکولوژیکی می شود و تنوع زیستی در مصب ها و خلیج ها کاهش می یابد. اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﻴﺶ از ﺣﺪ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬي ﻣﻲ ﺗﻮاند ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻳﻮﺗﺮﻳﻔﻴﻜﺎﺳﻴﻮن و ﺷﻜﻮﻓﺎﻳﻲ ﺟﻠﺒﻜﻲ مضر ﺷﻮد.
رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس بوشهر نتایج اندازه گیری مواد مغذی محلول (نیترات، نیتریت، آمونیوم و فسفات) را نشان از افزایش قابل توجه کلیه مواد مغذی پس از سیلاب نسبت به اندازه گیری های قبلی تفسیر کرد و گفت: افزایش غلظت نیترات به میزان 5/6 برابر پس از وقوع سیلاب منطقه ای نسبت به شرایط قبل از سیلاب (بهمن ماه 97)، غلظت نیتریت به میزان 2/8 برابر، آمونیوم به میزان 17 برابر و فسفات 15 برابر، گویای اثرات سیلاب فروردین ماه 98 روی حوضه مصب رود مند می باشد.
لازم به ذکر است، در مطالعه ای که در بهمن ماه 92، توسط مریم قائمی (1396) در همین ایستگاه انجام شد نسبت به اندازه گیری که در بهمن ماه 97 (قبل از سیلاب و در یعنی فاصله زمانی 5 سال) صورت گرفت، غلظت نیترات 1/5 برابر افزایش و غلظت نیتریت و فسفات کاهش نشان داده بود.