رشد ارزش سهام کشتیرانی، تقریبا معادل صعود شاخص بین المللی کشتیرانی طی 6 ماه اخیر بوده است؛ اگرچه تاثیر عوامل کلانتر دیگری نظیر رشد نرخ ارز را نیز باید در نظر گرفت.
به گزارش مارین نیوز، طی 6 ماه اخیر، سهام کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حکشتی) حداکثر 30 درصد افزایش داشت که حدود نصف میانگین رشد کلی بازار سرمایه طی این مدت بوده است. کاهش درآمدهای این شرکت ناشی از کاهش حمل و نقل دریایی اتفاق افتاده است. در این میان، افزایش نرخ بین المللی کشتیرانی (شاخص پانامکس) در ماه های اخیر، تا حدی به افزایش درآمد این شرکت و رشد ارزش سهام آن در بازار بورس کمک کرد.
اردیبهشت ماه 1397 بود که با خروج آمریکا از برجام، تحریم های قبلی آمریکا علیه ایران بازگشت و بخش های مختلف بانکداری، نفت، بیمه و کشتیرانی مجددا مورد تحریم قرار گرفتند. کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، از جمله مهمترین این شرکت ها بود که بخش عمده ای از صادرات نفتی و غیر نفتی ایران را از مسیر دریایی تقبل می کرد.
کشتیرانی جمهوری اسلامی بهدلیل تحریم ها تا حد زیادی امکان حمل و نقل دریایی محصولات فولاد ایران برای صادرات را از دست داده است و عمده این محصولات توسط خطوط کشتیرانی خارجی حمل می شوند. به این ترتیب، ضمن کاهش کشتی های حمل و نقل به دلیل تحریم ها، هزینه های حمل دریایی کالاهای ایران نیز طی این مدت افزایش قابل توجهی داشته است. در حال حاضر سهم عمده حمل و نقل دریایی کالاهای صادراتی ایران توسط شرکت های خارجی انجام می شود که ریسک تحریم را پذیرفته اند و در نتیجه هزینه بالاتری برای حمل و نقل کالا در مسیرهایی که مبدا یا مقصد آن یکی از بنادر ایرانی باشد مطالبه می کنند.
شاخص پانامکس، یکی از شاخص های اصلی دریانوردی است که بیانگر میزان نرخ کشترانی در دنیا است و توسط سازمان کشتیرانی بالتیک در لندن محاسبه می شود. این شاخص بین المللی که برای کشتی هایی با ظرفیت بالای 50 هزار تن است، در 4 ماه اخیر نزدیک به 20 درصد رشد داشته است؛ اما با توجه به افت حمل و نقل دریایی توسط شرکت کشتیرانی ناشی از تحریم، به طور کلی تغییرات این شاخص نیز تاثیر گذشته را در تغییرات ارزش سهام "حکشتی" نشان نداده است.
نمودار فوق (1)، تغییرات ارزش سهام شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را نشان می دهد. مشاهده می شود رشد ارزش سهام کشتیرانی، تقریبا معادل صعود شاخص بین المللی کشتیرانی طی این مدت بوده است؛ اگرچه تاثیر عوامل کلان تر دیگری نظیر رشد نرخ ارز را نیز باید در نظر گرفت.
در این میان، تحریم قطر از سوی همسایگان آن در خلیج قارس، یعنی عربستان و امارات، یکی از عواملی است که منجر به رشد کشتیرانی از مقصد ایران به بنادر این کشور شده است. عمده کالای مورد نیاز قطر، محصولات غذایی است و از این رو، منجر به افزایش درآمد شرکت کشتیرانی در بخش کشتی های کوچک (Handysize) شده است؛ چرا که عمده این محصولات توسط کشتی هایی با ابعاد Handysize به این کشور حمل می شود.
منبع: فلزات آنلاین