کد خبر: ۳۷۰۰۴
تعداد بازدید: ۱۲۹۷
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۵

به خطر افتادن زیستگاه تنها پستاندار کاسپین با آلودگی سواحل دریا

فک ‌های کاسپی تنها پستاندار دریای کاسپین محسوب می ‌شوند و عواملی مانند تخریب زیستگاه و آلودگی سواحل دریا به شدت امنیت آنان را به خطر انداخته است.
به گزارش مارین نیوز، فک ‌های کاسپی با نام علمی pusa caspica تنها پستاندار دریای کاسپین محسوب می‌ شوند از طرفی دیگر به گفته صاحب ‌نظران و متخصصان حوزه محیط ‌زیست عواملی نظیر تخریب زیستگاه ‌ها و آلودگی سواحل در هر شکلی به شدت امنیت و حیات این جانور را به خطر انداخته است.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان، شرایط فک ‌های کاسپی در ایران را در مقایسه با سایر کشورهای دیگر حوزه دریای کاسپین برشمرد و اظهار داشت: ایران تنها کشوری در حوزه دریای کاسپین است که هیچ‌ بهره ‌برداری اقتصادی از فک ‌ها در آن انجام نمی‌‌ شود.
حسین علی ‌نژاد با بیان اینکه هر فعالیت انسانی که باعث برهم زدن امنیت زیستگاه و آلودگی ساحل شود امنیت فک ‌ها را به خطر می ‌اندازد عنوان کرد: طرح تشویق صیادانی که فک‌ های کاسپی را نجات دهند از جمله اقداماتی است که امسال به ‌منظور حمایت از این گونه منحصربه فرد توسط حفاظت محیط ‌زیست گیلان اجرایی شد.


وی با تأکید بر اینکه فک ‌های کاسپی هم ‌اینک برای ازدیاد نسل و زادآوری در یخ‌ های شمال شرقی دریاچه کاسپین به سر می ‌برند تصریح کرد: فک ‌های کاسپی تنها پستاندار دریای کاسپین محسوب می ‌شوند اما شناگران ماهرتر از آنان نیز در این دریا نظیر انواع تاس ‌ماهیان و ماهی سفید حضور دارند.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان سفر فک‌ های کاسپی به آب ‌های جنوبی دریای کاسپین پس از گذراندن مرحله زادآوری و شیر دادن به نوزادانشان را مورد اشاره قرار داد و گفت: در سال ‌های اخیر تعداد فک ‌های کاسپی که در تابستان به آب‌ های جنوبی کاسپین سفر می ‌کنند به علت ناامن بودن سواحل بسیار ناچیز شده است.


علی ‌نژاد توسعه پیدا کردن جوامع انسانی در حوزه سواحل و مناطقی که از جمله زیستگاه‌ های اصلی فک‌ های کاسپی محسوب می ‌شود را عامل عدم حضور فک ‌ها دانست و خاطرنشان کرد:‌ در روزگاری نه ‌چندان دور سواحل کشورمان شاهد جمعیت‌ فک‌ های کاسپی بود که شب‌ ها و حوالی صبح حاشیه ساحل را جهت استراحت خود برمی‌ گزیدند.
وی تخریب زیستگاه‌ یکی از کهن ‌ترین یادگاران بزرگترین دریاچه جهان و وجود تورهای صیادان را از جمله اصلی ‌ترین مخاطرات پیش ‌روی فک ‌های کاسپی خواند و تصریح کرد:‌ محل زایمان فک ‌ها در یخ‌ های شمال و شمال شرقی دریاچه است از سوی دیگر چنین شرایطی که ساحل یخ ‌زده باشد در سواحل شمالی کشورمان وجود ندارد.


رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان در مورد توله‌ های به دنیا آمده فک ‌های کاسپی هم مطالبی بیان داشت و گفت:‌ پس از گذشت حدود یک ماه از تولد نوزادان فک کاسپی،‌ توله‌ ها با همراهی و توسط آموزش‌ های مادرشان به آب دریا نزدیک شده و تدریجاً خود را برای زندگی در شرایط و محیط جدید آماده می ‌کنند.


براساس این گزارش، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست سال گذشته در همایش حمایت از زیستمندان دریای کاسپین که در بندر انزلی برگزار شد با اعلام اینکه در دهه 90 یک میلیون فک کاسپی وجود داشت گفت: در حال حاضر تنها 100 هزار فک کاسپی باقی مانده است.


این مقام مسئول معتقد است فک‌ های کاسپی به دلیل قرار گرفتن در مسیر کشتی ‌ها و یا به علت مواردی نظیر این از بین می‌ روند بنابراین همدلی و همکاری تمامی ارگان ‌های ذی ‌ربط در راستای حمایت از فک کاسپی لازم بوده و این هدف باید به یک خواست سیاسی همه‌ جانبه تبدیل شود.


فک کاسپی به ‌طور میانگین 1.5 متر طول و 68 کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچک ‌ترین انواع فک به شمار رفته و ساحل ‌نشینان شمال نیز به آن لقب سگ آبی داده ‌اند. فک‌ در خشکی بسیار کم ‌تحرک ولی در آب بسیار فعال است و با کمک پاهای خود به سرعت شنا می‌ کند. فک‌ ها از دست‌ هایشان برای حفظ تعادل استفاده می ‌کنند و بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کرده ‌است. میان انگشتان دست و پای آن پرده ‌ای وجود دارد که باعث می ‌شود دست‌ ها و پاها شبیه باله‌ ای برای شنا شود پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفته‌ اند به‌همین ‌دلیل فک ‌ها نمی ‌توانند به‌ راحتی روی زمین راه ‌بروند. پیش از فروپاشی شوروی سابق، تعداد فک کاسپی نزدیک به یک میلیون قطعه بود اما در سرشماری سال 2008 معلوم شد که این تعداد به یک صد هزار قطعه کاهش یافته است.


منبع: تسنیم
ارسال نظر