عربستان بر رشد اقتصاد دریایی به کمک فناوری های نوین، در افق ۲۰۳۰ تمرکز ویژه ای کرده است. مقامات این کشور برآورد کرده اند سرمایه گذاری در این بخش علاوه بر اینکه به توسعه اقتصادی پایدار کمک می کند، بازدهی پنج برابری برای عربستان به همراه دارد.
به گزارش مارین نیوز، بر اساس چشم اندازی که مقامات عربستان سعودی تا سال ۲۰۳۰ ترسیم کردهاند، خطوط ساحلی این کشور از خلیج فارس تا دریای سرخ، به طول ۲۶۴۰ کیلومتر، شامل مسیر توسعه اقتصاد دریایی این کشور میشود. این مسیر ضمن اتصال کشورهای همسایه خلیج فارس و ۳۰۰ جزیره کوچک و بزرگ به یکدیگر، بستر صادرات انرژی از بندر دمام را نیز فراهم میکند.
توسعه اقتصاد دریایی عربستان مبتنی بر راهکارهای فناورانه
برای تحقق این چشم انداز، عربستان سعودی دهها پروژه در حوزههای مختلف گردشگری، سرگرمی، بهبود کیفیت زندگی و فرصتهای اقتصادی فراگیر به کمک تکنولوژیهای نوآورانه تعریف کرده است. بخش زیادی از این پروژهها، بر پایه اصلی اقتصاد آبی، یعنی گردشگری و اقتصاد آبی متمرکز هستند.
تمامی این پروژهها با استفاده از پیشرفتهترین فنآوریهای روز دنیا و در موضوعات مختلف نظارت بر محیط زیست، نمکزدایی بدون انتشار گازهای گلخانهای، آبزیپروری، دیجیتالیسازی کشتیرانی و پرورش مرجانها، طراحی شده است.
احداث یکی از بزرگترین کارخانههای کشتیسازی در جهان توسط مجتمع بینالمللی صنایع و خدمات دریایی ملک سلمان، یکی از این پروژهها است که عربستان سرمایهگذاری هنگفتی در این خصوص انجام داده است.
گسترده شدن اقتصاد دریا همسو با رویکردهای زیست محیطی
عربستان تلاش کرده سیاست توسعه اقتصاد دریایی خود را متناسب با معاهدهها و توافقنامههای بینالمللی زیست محیطی، از جمله توسعه پایدار سازمان ملل متحد تدوین کند. این کشور متعهد شده تا پایان چشم انداز ۲۰۳۰، بر اساس چارچوب جهانی کونمینگ-مونترال، از ۳۰ درصد از مناطق خشکی و دریایی خود محافظت کند.
یکی دیگر از پروژههای توسعه اقتصاد آبی عربستان، ابتکار WAVE است. در چهارچوب این ابتکار، بازیگران کلیدی از بخشهای مختلف دولتی، خصوصی و جامعه مدنی تا یک نسل آینده در پروژه بازسازی اقیانوسها مشارکت خواهد داشت.