به گزارش پایگاه خبری تحلیلی مارین نیوز به نقل ازاقتصادسرآمد، مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) در سال ۱۳۵۲ با هدف در ۳۷ کیلومتری غرب بندرعباس احداث و پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهمرور بخشهای مختلف آن بهعنوان طرح توسعه ایجاد گردید. مجتمع كشتیسازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایكو) یك منطقه صنعتی اقتصادی معتبر و شناخته شده است که مجموعههای صنعتی و مدرن به ویژه مرتبط با کشتیسازی و صنایع وابسته به آن را در خود جای داده است. ایزوایکو تلاش میكند در افق ایران ۱۴۰۴، مجتمعی سرآمد و الگو در صنایع كشتیسازی، سكوسازی و ترمینالهای نفتی و معدنی در منطقه خلیج فارس باشد.
این مجموعه از سال ۱۳۹۶ با راهاندازی حوضهای خشک (درای داک)، ایزوایکو به بالاترین ظرفیت ساخت و تعمیرات شناورها دستیافت. ایزوایکو طی این سالها با طراحی و ساخت سکوهای نفت و گاز نقش استراتژیک خود را در کشور به اثبات رسانیده؛ تا جایی که امروز با زیربنایی بالغبر ۱۱۰۰ هکتار و با بهرهجویی از امکانات منحصربهفرد و کارکنانی متخصص بهعنوان بزرگترین زیرساخت صنایع دریایی در کشور شناخته میشود. هماکنون ایزوایکو با دارا بودن سیستمهای مختلف از آبگیری و بهآباندازی توانایی ساخت و تعمیرات هر نوع شناوری در دنیا را دارد.
ایجاد این مجموعه؛ با توجه به موقعیت طبیعی، جغرافیایی و برخورداری از حوضچه آرامش به مساحت ۳۸۰ هکتار و همچنین برخورداری از تسهیلات قانونی منطقه ویژه به منظور توسعه صنعت و تجارت در محدوده صنایع کشتی سازی و صنایع فراساحل و سازه های دریایی و همچنین صنایع پایین دستی و ایجاد کارخانههای مرتبط با حوزه کشتی سازی و تامین منافع اقتصادی، اجتماعی، منطقه ای، ملی و استفاده از آخرین فن آوری های مرتبط در راستای افزایش تولید و اشتغال پایدار بوده است.
ایزوایکو با بهرهگیری از زیرساختهای پیشرفته و متخصصان داخلی، توانسته است به ظرفیتهای بالایی در پذیرش و اجرای پروژههای تعمیرات و ساخت دست یابد و این گروه توانایی طراحی، ساخت و تعمیر بزرگترین کشتیهای موجود در دنیا در بالاترین سطح کیفی و کوتاهترین زمان ممکن را دارد. سال ۱۴۰۲ مطابق با برنامهریزی انجامشده در این مجتمع، پذیرش ۱۵شناور و یک سکوی حفاری معادل حدود ۲۰هزار تن در دستور کار قرار گرفت که با هدف ارتقای عملکرد مجتمع و برآوردهسازی اهداف کلان مجموعه، تمام ظرفیتهای خود را به کار گرفتیم و موفق شدیم ۳۱۳۱۴ تن تولید را محقق کنیم که ۱۱۶۵۷ تن بیش از برنامه پیشبینیشده و معادل ۱۵۷درصد بوده است.
در۶ ماه نخست امسال، تعمیرات ۷فروند شناور انجام شد و علاوه بر آن، تعمیرات دو دستگاه تجهیزات فراساحلی شامل یک ریگ حفاری و یک جک آپ بارج که پیشبینی شده بود در نیمه دوم سال انجام شود، با تسریع امور و مذاکرات موفق، زودتر از زمانبندی به سرانجام رسیده است. همچنین طبق برنامهریزیها، تا پایان شهریور باید ۸۸۱۸ تن تولید صورت میگرفت، اما با تلاش همکاران، به تولید ۱۶۶۸۲ تن رسیدیم که معادل ۱۸۹درصد است. این موفقیت نشاندهنده تعهد و توانایی فنی و اجرایی نیروهای ایزوایکو است.
براساس گزارش های منتشر شده در شش ماه نخست سال ۱۴۰۳ نیز با تعمیر ۱۳ فروند شناور و ۲۸۸۹ تن عملیات، این روند رو به رشد ادامه داشته و تا پایان سالجاری، هدف تولید ۱۵۵۰۰تن را دنبال خواهد داشت. همچنین طی این دوره تعمیرات شناورها را محقق کرده و موفق به تعمیر ۲۹ فروند شناور صورت گرفته است. از طرف دیگر با وجود تاخیرهای ناشی از تحریمها و مشکلات در تامین مواد اولیه، اکنون این موانع تا حدودی برطرف شده است و برنامههای نوسازی شناورها در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ به وضعیت مطلوب خواهد رسید. از سوی دیگر پرداخت هزینههای خدمات و پیمانکاری که در گذشته با تاخیر انجام میشد، اکنون بهطور منظم صورت میگیرد. همچنین بخش قابل توجهی از فعالیتهای گروه در راستای بهبود کارآیی و کاهش هزینهها، برخی از بخشهای فنی، مانند کارگاههای برش، به پیمانکاران بخش خصوصی واگذار شده است.
ساخت و بازسازی ۲۳ شناور در ایزوایکو
مدیرعامل مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران با اشاره به دستاوردهای این مجموعه در حوزه دریایی و فراساحلی، گفت: ایزوایکو به عنوان حامی نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تاکنون نقش مؤثری در تأمین نیازهای دفاعی کشور ایفا کرده است. طی دو سال گذشته، ۲۳ فروند از شناورهای نیروی دریایی ارتش بهصورت اساسی بازسازی، تعمیر و نگهداری شدهاند. از جمله این پروژهها، بازسازی ناوبندر مکران است که به همراه ناوگروه ۸۶ ارتش موفق به دریانوردی در اقصی نقاط جهان شد.
سلمان ضربی در حاشیه نمایشگاه بینالمللی صنایع دریایی و دریانوردی (IRANIMEX2024 ) با اشاره به دستاوردهای این مجموعه در حوزه دریایی و فراساحلی، گفت: ایزوایکو به عنوان حامی نیروی دریایی ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، تاکنون نقش مؤثری در تأمین نیازهای دفاعی کشور ایفا کرده است. طی دو سال گذشته، ۲۳ فروند از شناورهای نیروی دریایی ارتش بهصورت اساسی بازسازی، تعمیر و نگهداری شدهاند. از جمله این پروژهها، بازسازی ناوبندر مکران است که به همراه ناوگروه ۸۶ ارتش موفق به دریانوردی در اقصی نقاط جهان شد. وی همچنین به فعالیتهای ایزوایکو در حوزه تجاری اشاره کرد و افزود: دکل حفاری سحر یک که پس از سالها فعالیت دچار مشکلات جدی شده بود، به طور کامل بازسازی شد. در کنار آن، سه تا چهار شناور اقیانوسپیمای دیگر نیز به طور همزمان در حال تعمیر و بازسازی هستند. این ظرفیت امروز در بندرعباس به نقطهای رسیده که هر نوع شناور با هر اندازهای قابلیت بازسازی یا حتی تبدیل به شناور جدید را دارد. نمونهای از این اقدامات، ساخت ناو شهید باغری و شهید مهدوی برای نیروی دریایی سپاه و بازسازی ناوبندر کردستان برای نیروی دریایی ارتش است.
مدیرعامل ایزوایکو همچنین به پروژههای جدید ساخت اشاره کرد و گفت: شناورهای یدککش نوع AST که از نیازهای اساسی بنادر کشور است، برای اولین بار در این مجتمع ساخته شده است و پروژه دوم این شناورها نیز در حال مذاکره با کارفرماست. امیدواریم طی سال آینده تمام شناورهای مورد نیاز بنادر کشور را در همین مجتمع تولید کنیم. ضربی به پروژههای فراساحلی نیز پرداخت و اظهار داشت: اخیراً تفاهمنامهای با شرکت اویک برای توسعه یکی از هابهای فشارافزایی در میدانهای گازی کشور امضا شده است که نقش مهمی در افزایش ظرفیت برداشت از میدانهای نفت و گاز کشور دارد. از دیگر پروژهها، توسعه میدان گازی فاز ۱۱ پارس جنوبی و میدان نفتی فروزان است که در این راستا جکتهای موردنیاز تقریباً آماده نصب در دریا هستند.
مدیرعامل ایزوایکو همچنین از ساخت اولین آمبولانس دریایی کشور خبر داد و گفت: این شناور که دو سال پیش در مجتمع ایزوایکو ساخته شده بود، اخیراً پس از رفع مشکلات فنی، تحویل دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان شد و به زودی خدماترسانی به مردم جزیره ابوموسی را آغاز میکند. این آمبولانس نقش مهمی در تأمین نیازهای بهداشتی و درمانی ساکنان جزیره خواهد داشت و میتواند در مواقع اضطراری به بیماران کمک کند.