محققان موفق به ساخت ماده اسفنجی جاذبی شدهاند که میتواند تنها با استفاده از نور خورشید، آب دریا را به آب آشامیدنی سالم تبدیل کند. این فناوری با ساختار سهبعدی و بدون نیاز به برق کار میکند و در آزمایشهای میدانی نیز موفق بوده است.
میلیاردها نفر در سراسر جهان با کمبود آب شیرین مواجه هستند و کارخانههای شیرینسازی آب، انرژی بسیار زیادی مصرف میکنند. برای حل این مشکل، دانشمندان دانشگاه پلیتکنیک هنگکنگ فناوری پایدار و کمهزینهای توسعه دادهاند.
این محققان موفق به ساخت یک ایروژل اسفنجی شدهاند. برخلاف هیدروژلها که نرم و پر از مایعات هستند، ایروژلها ساختاری سفت و پر از منافذ جامد دارند که برای حرکت بخار آب ایدهآل است. محققان با استفاده از چاپ سهبعدی، خمیری متشکل از نانولولههای کربنی و نانوالیاف سلولزی را روی یک سطح یخزده به صورت لایهلایه چاپ کردهاند. این فرآیند منجر به ایجاد ساختار اسفنجی با کانالهای عمودی و یکنواخت در مقیاس میکروسکوپی (به عرض تنها ۲۰ میکرومتر) شده است.
فرآیند شیرینسازی با این دستگاه بسیار ساده و بدون نیاز به انرژی خارجی است:
بزرگترین نوآوری این طرح، حل مشکل مقیاسپذیری است. در روشهای قبلی با بزرگترشدن ابعاد ماده، کارایی آن به شدت کاهش مییافت. اما به لطف کانالهای عمودی و یکنواخت این ایروژل جدید، هزینه تبخیر آب صرف نظر از اندازه قطعه (از ۱ سانتیمتر تا ۴ سانتیمتر) ثابت و کارآمد باقی میماند. در یک آزمایش در فضای باز، این سیستم ساده توانست در عرض ۲ ساعت و فقط با استفاده از نور طبیعی خورشید، حدود ۹ کیلوگرم آب کاملاً قابل شرب تولید کند.